Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

nincs időjárási adat

A legnagyobb papagájok 2019. március 19.

Melyik a legnagyobb papagáj? Ha a testhosszt nézzük, a ritka jácintkék ara a nyerő. Évtizedek óta foglalkozunk velük, rendszeresen szaporodnak is nálunk. A Xántus-ház végében található röpdében láthatja őket a nagyközönség.

A papagájok népszerű, közkedvelt állatok. Sokan társállatként, kalitkamadárként is tartanak papagájokat, persze leginkább a gyakoribb, könnyebben tartható, széles körben tenyésztett fajokat, például a hullámos, vagy épp a nimfapapagájt. Népszerűségük, valamint bemutatásuk tanulságos volta miatt, és persze azért is, mert sok faj ritkulóban van, s ezért segítségre szorul, a mi Állatkertünkben is sokféle papagájjal foglalkozunk, némelyik fajjal már évtizedek óta, sőt, a papagájok tartása nálunk egyidős az intézménnyel, hiszen már a megnyitáskor is számos papagájt (korabeli nevükön kajdácsokat) láthatott a nagyközönség.

Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy melyik a legnagyobb testű papagájfaj, ennek megválaszolása nem is olyan egyszerű. Ha a nagyság alatt a testtömeget értjük, a legnagyobbra az Új-Zélandon őshonos kakapó, más néven bagolypapagáj nő. A legnagyobb példányok tömege a 3 kg-ot is meghaladhatja. Persze ezzel a súllyal a kapapó finoman szólva nem jó repülő, így aztán nem is nagyon erőlteti, és szinte mindig gyalogszerrel közlekedik. Kakapó ugyan a mi Állatkertünkben nem látható, ám egyik közeli rokonát, a keát mi is bemutatjuk.

Ha viszont a nagyság alatt inkább a testhosszt, az állat fizikai kiterjedését értjük, a legnagyobbra a jácintkék arák nőnek. A csőrtől a farktollak végéig mért testhossz ennél a fajnál az egy métert is meghaladhatja. Súlyuk sem kevés, a másfél kilót is meghaladhatja. Repülni és mászni is nagyszerűen tudnak. Tekintélyes méreteiken felül azért is érdemesek látogatóink figyelmére, mert testüket látványos, jácint-, illetve kobaltkék színű tollak borítják. Sok látogatónktól halljuk, hogy a faj számukra a Rio című animációs filmből ismerős, jóllehet a főszereplő, Azúr alakját nem a jácintkék aráról, hanem egy másik fajról, a Spix-aráról mintázták.

A jácintkék arák (Anodorhynchus hyacinthinus) Dél-Amerikában, Brazília, Paraguay és Bolívia dús növényzetű trópusi élőhelyein honosak. Élőhelyükön sajnos ritkulóban vannak, így a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján is szerepelnek, „sebezhető" besorolással.

A mi Állatkertünkben a jácintkék arák tartása több évtizedes múltra tekint vissza. Mi több, nemcsak tartjuk, hanem rendszeresen szaporítjuk is őket. Csupán 2012 óta négy fióka (Pico, Indigo, Azték és Yaku) kelt ki és cseperedett fel sikeresen, aminek persze komoly természetvédelmi jelentősége is van. Jácintkék aráinkat jelenleg a Xántus János-ház végében található araröpdében láthatja őket a közönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.