Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Adventi kisállatok 2014. december 26.

Az adventi időszakban is születnek kisállatok. December 2-án és 22-én a nyaláknál jött világra egy-egy borjú, december 18-án pedig – a szeptemberi születésű Bulu Mata és a novemberi AnnaHanna után – egy újabb orangután kölyökkel is gyarapodtunk.

Bár a tél nem mondható az állatok fő szaporodási időszakának, advent idején több kisállattal is gyarapodott Állatkertünk. Mindjárt az adventi időszak elején hozta világra idei borját Nina nevű nyala antilopunk. Méghozzá óramű pontossággal, hiszen az előző utódjának hajszálpontosan egy évvel korábban, 2013. december 2-án adott életet. A kicsi nősténynek bizonyult, gondozóitól a Nafula nevet kapta. Ez a Kelet-Afrikában igen népszerű női név eredetileg annyit tesz, hogy „esős évszakban született”. S aki emlékszik, milyen kitartóan esett december első napjaiban, az meg is érti, miért épp így nevezték el a jövevényt. Nafula anyján, Ninán kívül van egy másik nőstény nyalánk is. Az Amira nevű állat tavaly is néhány héttel Nina után hozta világra a maga kicsinyét, s ez idén is így alakult. Egészen pontosan december 22-én adott életet a maga borjának: ez a kicsi hím állat, nevet azonban még nem kapott. A két kicsi egyébként féltestvér, mindkettőjüknek az Apóca nevű hím az apja. Apócán, Ninán és Amirán, illetve a közelmúltban született két kicsin kívül még további két állat alkotja Állatkertünk nyala csapatát. Nyóról és Amanikáról van szó: ők Nina és Amira tavalyi borjai. Összesen tehát hét nyala lakja a Szavanna komplexumot. Amira és a legkisebb jövevény jelenleg el van különítve a csapat többi tagjától. Az istállók aktuális beosztásától függően így a két kicsi közül az egyiket biztosan láthatja, aki a napokban felkeresi az Állatkertet.

A nyalák mellett egy újabb orangután kölyök is született az adventi időszakban. Aki rendszeresen nyomon követi Állatkertünk történéseit, különféle állataink szaporodását, az tudhatja, hogy idén már eddig is két orangután jött a világra Budapesten. Bulu Mata szeptember 4-én, AnnaHanna pedig november 24-én. A szeptemberi születésű kölyök, akit mesterségesen kell nevelni, három hónapos korában egy angliai „orangután bölcsődébe” költözött, AnnaHanna azonban jelenleg is látható az emberszabású majmoknak otthont adó állatházban. Az adventi időszak azonban újabb orangután kölyköt hozott: az idei harmadik orang bébi december 18-án látott napvilágot. Igaz, belőle túl sokat még nem lehet látni, hiszen Lia, az anyaállat most még nagyon félti és bújtatja. Az állatgondozóknak azonban azt már sikerült kifigyelniük, hogy a jövevény kislány, így most ez alapján keresnek megfelelő nevet a számára. Erre várhatóan néhány héten belül kerül sor, ennyi idő kell ugyanis, hogy kiismerjék az állat személyiségét, s ezt tükröző nevet adjanak neki. A kicsi szerencsére jól van és egészséges, és Lia is rendesen neveli. Arra azonban a gondozóknak oda kell figyelniük, hogy hogyan alakul az apróság kondíciója, az ugyanis jelenleg egy kicsit – bár nem aggasztó módón – elmarad a kívánatostól. Liának szerencsére van teje, de – ahogy az embereknél is – előfordulhat, hogy annak mennyisége esetleg elmarad az ideálistól.