Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Álbirs a Japánkertben 2018. november 21.

A Japánkert Pálmaház felőli kapuja mellett az egyik fán méretes gyümölcsök sárgállanak. Az itthon is jól ismert birs egyik rokona, kínai álbirs terméséről van szó, amelyet a távol-keleten változatos formában fogyasztanak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert – amint neve is mutatja – nemcsak élő zoológiai, hanem egyúttal botanikai gyűjtemény is. Magyarán nemcsak állatokat mutatunk be, hanem növényeket is. Így az állatainkkal kapcsolatos hírek mellett rendszeresen beszámolunk kertünk botanikai látnivalóiról is.

Mostanában például azokról a méretes gyümölcsökről, amelyek a Japánkert Pálmaház felőli kapuja mellett álló fán sárgállanak. Ezek a Magyarországon is jól ismert birssel rokonságban álló kínai álbirs gyümölcsei.

A kínai álbirs (Pseudocydonia sinensis) a rózsafélék családjába tartozó növényfaj, amely eredetileg a távol-keleten őshonos (a nálunk ismert birs eredetileg a Kaukázus vidékéről származik). Nemcsak Kínában, hanem Koreában, illetve Japánban is régóta ismert. Dísznövényként is sokra tartják, így japánkertekben is elő szokott fordulni. Egyik ilyen díszváltozata látható a mi Japánkertünkben is.

Az álbirs gyümölcsét – ahogyan a nálunk ismert birsét is – számos formában fogyasztják. Időnként nyersen is, de leginkább lekvárt készítenek belőle. Koreában pedig a kvaphjon nevű, gyümölcshúsból készült tradicionális édességnek is a kínai álbirs az egyik jellemző alapanyaga. Az álbirs gyümölcse a modern kutatások szerint antioxidánsok mellett vírusölő hatású anyagokat is tartalmaz, a hagyományos távol-keleti gyógyászatban pedig különösen ízületi gyulladás kezelésére javasolják.

A növénynek egyébként nemcsak a gyümölcsét, hanem a fáját is hasznosítják: a hagyományos japán pengetős hangszer, a samiszen egyes részeit például gyakran készítik ebből az anyagból.