Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Alpakacsikó született 2015. március 19.

A zebrák, a zsiráfok, indiai antilopok és több erszényes után az alpakáknál is eljött a gyermekáldás. Március 2-án ugyanis egy hím alpakacsikó született a Holnemvolt Parkban. A jövevény az Alpaquino nevet kapta gondozóitól.

Az Állatkertünkben látható kisállatok sora nemrégiben egy aranyos alpakacsikóval gyarapodott. A jövevény március 2-án látta meg a napvilágot, és most már zavartalanul lehet látni őt a Holnemvolt Park egyik karámjában. Némi szemfülesség persze elkél a megtalálásához, mert a kicsi nem ott lakik, ahol az alpakáink többsége, hanem a lámakifutóban, ahol a lámák mellett két felnőtt alpaka, és most már egy kicsi is vendégeskedik. A csikó egyébként hímnek bizonyult, gondozóitól pedig az Alpaquino nevet kapta.

Alpaquino anyja a hétesztendős Lola, aki maga is Budapesten látta meg a napvilágot 2008. január 27-én. Az apaállat pedig számításaink szerint az a Miska nevű hím, aki múlt tavasszal Bábolnára költözött. Mivel az alpakáknál nagyjából 11 hónapot lehet számolni a vemhességi időre, a fogantatás még Miska áprilisi elszállítása előtt megtörténhetett.

Az alpakák a sokkal inkább közismertnek számító lámák rokonai. Voltaképpen a láma és az alpaka is háziállat, csak amíg a lámát többhasznú háziállatként tenyésztették ki az Andok mentén élő népek, addig az alpakát kifejezetten a gyapja miatt tartották. A természettudósok korábban úgy gondolták, hogy a vadon élő két lámafélék közül a láma a guanakótól, az alpaka pedig a vikunyától származik. Az újabb kutatások szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy mind a lámának, mind az alpakának a guanakó volt a vadon élő őse.

Az alpakáknál az újszülöttek általában 7-9 kg-osak, és többnyire 4-6, néha 7 hónapos korukig vesznek magukhoz anyatejet. Az ivarérettséget másfél éves korukban érik el, felnövekedve pedig 15, sőt, kivételes esetben akár 20 évig is élhetnek.