Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Amerikából jöttem… 2014. május 27.

…híres mesterségem címere: új vezérhím. Akár így is bemutatkozhatna Dexter, az aranyhasú mangábé, aki három társával együtt nemrégiben érkezett a texas-i San Antonio állatkertjéből. E ritka majomfaj állatkerti világállománya kevesebb, mint ötven állatból áll és összesen kilenc olyan állatkert van a világon, ahol bemutatják őket. Ezért óceánon átívelő együttműködés szükséges ahhoz, hogy az állomány genetikai sokfélesége megmaradjon. Éppen emiatt, az európai populáció vérfrissítése céljából volt szükség a most érkezett állatok ideszállítására. A 16 éves Dexter nevű állatot munkatársaink az elkövetkező hetekben szoktatják össze a már régebb óta Budapesten élő nyolc nőstény állattal.

Az aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster) a világ egyik legritkább majomfaja. Eredetileg Nyugat-Afrikában őshonos, de természetes életmódjáról, illetve vadonbeli egyedszámáról igen kevés ismerettel rendelkeznek a zoológusok, mert a faj terepi kutatása számos akadályba ütközik. Az viszont bizonyos, hogy az aranyhasú mangábék egyedszáma folyamatosan csökkent a vadonban. Nemcsak a természetben él belőlük kevés, az állatkertekben is a legnagyobb ritkaságnak számítanak. A nemzetközi nyilvántartás szerint jelenleg összesen a világ nyolc állatkertjében élnek aranyhasú mangábék, méghozzá mindösszesen 37 egyed. Az Egyesült Államokban Cleveland és San Antonio állatkertjeiben, Európában pedig – Budapesten kívül – a németországi Wuppertalban, a franciaországi Montpellier-ben, a csehországi Liberecben, a romániai Marosvásárhelyen és az angliai Kent megyében működő Port Lympne Állatparkban élnek aranyhasú mangábék.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben évtizedek óta foglalkozunk aranyhasú mangábék tartásával, bemutatásával, szaporításával, méghozzá igen nagy sikerrel. Ennek nyomán a világ legnagyobb és legjobban szaporodó állatkerti aranyhasú mangábé csapata hagyományosan a budapesti csapat. Az itt született és felnövekedett utódok Európa számos más állatkertjébe is eljutottak, így például a Marosvásárhelyen, a Port Lympne Állatparkban és a Liberecben élő állatok – összesen hét egyed – is mind budapesti születésűek. A csapat korábbi, idősebb vezérhímének pusztulása óta azonban a rendszeres szaporulat elmaradt, hiszen a csapatot kizárólag nőstények, vagy olyan fiatal hímek alkották, akik maguk is itt születtek. A felcseperedő hímek időközben más állatkertekbe kerültek, így az elmúlt időszakban nyolc nőstény alkotta nálunk az aranyhasú mangábék közösségét.

Az új hím beszerzése több éves előkészítést igényelt. Az egészen nyilvánvaló volt, hogy az európai állatkertben élő mangábék nem jöhetnek számításba, mert egy részük eleve budapesti születésű, más részük pedig legalábbis rokonságban áll a nálunk élő állatokkal. Ezért tehát az óceán másik oldalán kellett megfelelő vőlegényt keresni a budapesti nőstényeknek. Európán kívül csak az Egyesült Államokban akad néhány olyan állatkert, amely aranyhasú mangábékkal foglalkozik. Korábban például San Diegóban is tartották ezt a fajt, mostanában pedig Cleveland és San Antonio állatkertjében akad jelentősebb aranyhasú mangábé állomány. Végül az utóbbi állatkerttel sikerült egy olyan megállapodást kötni, amelynek keretében négy ottani, az amerikai vérvonalat képviselő állat, két hím és két nőstény utazhatott Budapestre. A nőstények közül a 14 éves Daphne eleve San Antonióban született, a 11 éves Skyler viszont portlandi születésű, és egy ideig San Diego állatkertjében is élt. Ugyancsak Oregonban született a 13 éves, Tukal nevű hím, aki szintén megjárta San Diegót is, mielőtt San Antonióba, majd utána hozzánk került. A négy állat közül legidősebbnek számító Dexter viszont – aki épp május 30-án lesz 16 éves – születése óta San Antonio lakója volt – mostanáig.

Az állatok szállításában a világ vezető logisztikai szolgáltatója, a DHL Express sietett az Állatkert segítségére, gondoskodva a „VIP utasok” pontos és gördülékeny szállításáról. A mangábék az útra külön erre a célra szolgáló, névre szóló szállítóládákat kaptak. A majmok utazásához kapcsolódó szervezés, a papírok beszerzése több hónapig tartott, és több mint 30 ember dolgozott a küldő és a fogadó állatkertekben, valamint a DHL Express globális hálózatában, hogy a különleges utasok biztonságban és kényelmesen érkezhessenek meg úti céljukhoz. A ritka és veszélyeztetett állatokat elkísérte amerikai gondozójuk is, aki elárulta, hogy a mangábék közül az egyik nőstény, Daphne a „legcserfesebb”, jellegzetes hangját gyakran hallatja, a hímek pedig nagyon mozgékonyak és bármin képesek összekapni pillanatok alatt.

A mangábék indulásukat követően háromszor szálltak át, és a DHL Express három légi elosztóközpontja közül kettőben (Cincinnati, Lipcse) is megfordultak. A lipcsei központból egy Airbus A300-as repülőgéppel érkeztek meg Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Útjuk során gondozójuk mellett élelem és ivóvíz is rendelkezésükre állt, így a kicsivel több mint 50 órás út a legnagyobb kényelemben telt. A kéthetes budapesti állatorvosi megfigyelés eredménye alapján a mangábék teljesen egészségesen kezdhetik meg új életüket Európában.

A négy állat első lépésként az Állatkert karanténállomására került. Innen azonban nem mindannyian költöznek be magába az Állatkertbe. Közülük ugyanis csak az egyik, a leginkább megfelelő hím marad nálunk, a másik három állatot azonban Montpellier-be, illetve az aranyhasú mangábék szaporításához újonnan csatlakozó Arnhemi Állatkertbe fogjuk kihelyezni. Jelenleg úgy néz ki, Dexter lehet a Budapesten maradó jószág. A 16 éves hímet ugyanis kedden, nem sokkal 12 óra előtt a karanténállomásról az Állatkert közepén található Madagaszkár-házba szállítottuk át. Az elkövetkező hetekben a gondozók azon dolgoznak majd, hogy Dextert összeszoktassák a már régebb óta nálunk élő nyolc nősténnyel. Ha minden sikeresen alakul, akkor Dexter lesz a budapesti vezérhím, illetve a reménybeli jövendő kölykök apja. Ha azonban valamiért az állatok nem nyerik el egymás tetszését, a másik hímmel, Tukallal is meg lehet majd próbálkozni.

John Lucas, a DHL Express Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójaAnnak alkalmából, hogy Dexter birtokba vette új, budapesti otthonát, az Állatkert nagy érdeklődéstől kísért sajtóeseményt is szervezett. A sajtótájékoztatón prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója és Vidákovits István, a mangábék ügyében illetékes állatkerti szakmai vezető számolt be a ritka állatokkal kapcsolatos tudnivalókról. A szállítás lebonyolításával az Állatkert segítségére siető DHL Express képviseletében John Lucas, a DHL Express Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója pedig azt mondta el, hogy a DHL Express elkötelezett a veszélyeztetett fajok megőrzése mellett, így rendszeresen dolgozik együtt állatkertekkel és állatvédő szervezetekkel világszerte élő állatok szállításában. Legutóbb tigriseket, afrikai gorillákat és pandákat is szállítottak. Az ügyvezető igazgató azt is hozzátette, különös örömükre szolgál, hogy globális tapasztalatukkal és logisztikai szakértelmükkel támogathattuk a Fővárosi Állat- és Növénykertet és az európai tenyészprogramot. Reményét fejezte ki, hogy az aranyhasú mangábék jól érzik majd magukat új otthonukban, és a magyar állomány hamarosan új tagokkal bővül.