Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aranyos borjú a törpezebuknál 2013. július 2.

A Mérgesház szomszédságában lakó törpezebuk is csatlakoztak ahhoz a mintegy harminc állatfajhoz, ahol jelen pillanatban is cseperedő kölyköket, fiókákat, kisállatokat láthat a nagyközönség. A jövevény június 22-én látott napvilágot, tehát kicsit több mint egy hetes, és már azt is lehet tudni, hogy hím ivarú borjúról van szó.

Sok más állathoz hasonlóan törpezebu családunk is gyarapodott a közelmúltban. Június 22-én ugyanis egy életerős borjú látott itt napvilágot. A kicsi hímnek bizonyult, nevet viszont mostanáig még nem kapott. Zebina, az anyaállat meglehetősen termékeny, mert már 2009 áprilisában, 2010 májusában, 2011 júniusában és 2012 júniusában is világra hozott egy borjút, vagyis hároméves kora óta minden évben életet adott egy utódnak. A legutóbbi két borjú egyébként a Zelk Zoltán, illetve a Zelda neveket kapta.

A törpezebuk a jól ismert szarvasmarha közeli rokonai, és hozzá hasonlóan szintén háziállatok. Amíg azonban a „normál” marhák őse a már kihalt őstulok eurázsiai alfaja volt, a zebukat az őstulok dél-ázsiai alfajától (Bos primigenius namadicus) eredeztetik, annak háziasítása nyomán alakult ki. A zebuk háziasításának központja az Indus folyó völgye volt, amit a 4400 évvel ezelőtt virágzott harappa kultúra idejéből fennmaradt, zebut ábrázoló pecsétnyomók is igazolnak. Napjainkban egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják.

A zebu sajátossága, hogy a martájékon zsírszövettel teli púpot visel. Az újszülötteknél azonban ez – a tevékhez hasonlóan – még igen fejletlen, hiszen a nagy zsírpúp nagyon megnehezítené az ellést. A púp kezdeménye azonban már most látható a borjú marján.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszabb szünet után 2007 óta vannak ilyen állatok, ekkor érkezett a most született borjú anyja is a Berlini Állatpark ajándékaként.

A törpezebú borjún kívül persze sok más kisállat is akad az Állatkertben. Az elmúlt hónapokban a vombatok, a szerecsenmakik, a gyűrűsfarkú makik, az éji majmok, a mókusmajmok, a jávai langurok, az ázsiai elefántok, az indiai oroszlánok, a szurikáták, a törpe mongúzok, a nílusi repülőkutyák, a hucul lovak, a magyar tarkamarhák, a cigája juhok, a kameruni juhok, a kameruni törpekecskék, az indiai antilopok, a zsiráfok, az arany agutik, a szivárványlórik, a jácintkék arák, a sörényes galambok, a pápaszemes pingvinek, a kínai törpefürjek és a rózsás gödények is szaporulattal örvendeztették meg az állatbarátokat.

Annak érdekében, hogy a vakáció ideje alatt minél többen meglátogathassák a jövevényeket, az Állatkert a nyári időszakra kedvezményes nagyszülő–unoka páros jegyet vezetett be. Ezzel a kedvezményes jeggyel egy fő nyugdíjas és egy fő 14 éven aluli gyermek léphet be az Állatkertbe a hét bármely napján. A kedvezményről bővebben itt olvashatnak.