Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az ötéves Varázshegy csodái I. 2017. május 23.

A Varázshegyben látható levélvágó hangyák hosszú sorban masíroznak a frissen vágott levéldarabokkal. E fáradhatatlan, dolgos ízeltlábúakkal is meg lehet ismerkedni pénteken, a Varázshegy ötödik születésnapjára szervezett program keretében.

A Nagyszikla belsejében kialakított, több mint háromezer négyzetméteren elhelyezkedő, tizenhat tematikus bemutatóhelyet magába foglaló Varázshegy látnivalóit, illetve a bemutatott állatfajok sokaságát hosszan sorolhatnánk. A Varázshegy ötödik születésnapjának közeledtével azonban néhány látnivalóra külön is felhívjuk a figyelmet.

Itt vannak például a nyolctövises levélvágó hangyák (Acromyrmex octospinosus)! Ezek az állatok valóságos mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. A begyűjtött leveleket ugyanis nem eszik meg (jelentős részét meg sem tudnák emészteni), hanem a föld alatti járatokba cipelve apróra rágják, és egy speciális gombát termesztenek rajta. A hangyák pedig ezzel a gombával táplálkoznak.

A Varázshegy Kolónia galéria nevű bemutatóhelyén egészen közelről szemlélhetjük a levélvágó hangyák összehangolt munkáját. Megnézhetjük, ahogy a floráriumba kitett tápnövények leveleit (vagy esetleg az oda készített zabpehely darabokat) méretre vágják, majd egy átlátszó falú csőrendszeren keresztül az onnan több méterre eső gombakertbe szállítják. A mi levélvágó hangyáink gombakertje természetesen nem a felszín alatt, hanem üvegfal mögött van, így a közönség jól láthatja, hogyan gondozzák a hangyák ezeket a mindennapi betevőjüket adó gombakerteket.

A Varázshegyet felkereső látogatók természetesen minden nap láthatják a levélvágó hangyákat, és nyomon követhetik minden tevékenységüket. Most pénteken – azaz május 26-án – azonban még többet meg lehet tudni a levélvágó hangyákról és a Varázshegy többi lakójáról is. Ezen a napon ünnepeljük ugyanis a Varázshegy ötödik születésnapját. A születésnap részletes programkínálata itt olvasható.