Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az ötéves Varázshegy csodái II. 2017. május 24.

A sokféle állat mellett életnagyságú ámbráscet modell, sőt egy neandervölgyi család is látható a Varázshegyben. E látnivalókat is érdemes felfedezni a Varázshegy pénteki születésnapi rendezvényén: a 2012-ben születetteknek díjmentes lesz a belépés.

A 2012-ben megnyitott Varázshegyben nem csak egyszerűen állatokat mutatunk be, hanem egy egész történetet is el szeretnénk mesélni. Ez a történet arról szól, hogy milyen sokféle, milyen változatos az élővilág, hogy miként alakult ki ez a sokféleség az évmilliók hosszú során át, és hogy hogyan alakult az ember és a természet kapcsolata az elmúlt évezredek folyamán.

Ezt a történetet a tematikához kapcsolódó, jellemző állatfajok bemutatása mellett modellekkel, csontvázakkal, interaktív bemutatással is igyekszünk szemléltetni, teljessé tenni. Kipróbálható modellek segítségével fedezhetjük fel, mi mindent tanult el az ember a természettől, belehallgathatunk a bálnák énekébe, beleképzelhetjük magunkat az állatvilág parányainak dimenziójába.

A modellek közül alighanem az ősember család, illetve az életnagyságú ámbráscet modell a legnépszerűbb. Az ősembereket egy az Időalagút felől megközelíthető sziklás völgyben találjuk (amely egyébként 1912-től az 1990-es évek második feléig az oroszlánok egyik lakhelye volt): itt egy egész neandervölgyi család kerül bemutatásra élethű modellek segítségével.

Az óriások csarnokának leghatalmasabb modellje a sokszor csak „bálnának” nevezett alkotás, amely valójában nem egy bálna, hanem a leghatalmasabb fogascet, az óriás ámbráscet modellje. Hossza majdnem 20 méter, s ezzel egy termetesebb hím állat életnagyságú modelljének tekinthető. Szerencsére a súlya sokkal kisebb egy hasonló méretű ámbráscet súlyánál: mivel anyagának nagy részét acélvázzal merevített, expandált polisztirol (népszerű nevén hungarocell) alkotja, mindössze kétezer kilogrammot nyom.

A Varázshegyet felkereső látogatók természetesen minden nap láthatják az ámbráscet modelljét, valamint az ősembereket is (bár utóbbiak közé bemenni csak tavasztól őszig lehet). Most pénteken – azaz május 26-án – azonban még többet meg lehet tudni az ámbráscetekről és az ősemberekről, valamint a Varázshegy többi látnivalójáról is. Ezen a napon ünnepeljük ugyanis a Varázshegy ötödik születésnapját, s ennek alkalmából változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. Mi több, azok a gyermekek, akik 2012-ben, tehát a Varázshegy megnyitásának évében születtek, ezen a napon díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe.