Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Babona megszületett 2014. június 18.

Babonának nevezték el a gondozók a múlt pénteken született indiai antilop borjút. A furcsa névadás magyarázata, hogy ez a péntek éppen 13-ára esett, ráadásul aznap éjjel volt telihold is. A jövevényről azt még nem tudni, hogy milyen nemű, de ha kiderül, az sem fogja befolyásolni a névadást. A Babona ugyanis uniszex névként kezelhető.

A Mérgesházzal szemközti kifutóban lakó indiai antilopoknál (Antelope cervicapra) meglehetősen gyakran örülhetünk újabb jövevényeknek. Jelenlegi tenyészpárunk, Bambi és Bambino 2009-ben érkezett, s frigyükből azóta rendszeresen születnek újabb és újabb antilopborjak. A 2013-as esztendőben Bambi két utódnak is életet adott. Természetesen nem egyszerre, hanem a borjak egyike május 7-én, a másik pedig november 25-én látta meg a napvilágot. Az antilopok többségéhez hasonlóan ugyanis az indiai antilopoknak is csak egy-egy borjuk szokott lenni ellésenként.

Az idei első ellésre múlt pénteken került sor. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi ellés óta alig több mint hat és fél hónap telt el. Figyelembe véve, hogy ennél a fajnál a vemhesség 5-6 hónapot, a méh involúciója, ellés utáni visszaalakulása pedig további pár hetet vesz igénybe, világos, hogy Bambi két legutóbbi ellése között a biológiailag lehetséges legrövidebb idő telt el. Ugyanez volt a helyzet a tavalyi két elléssel, hiszen akkor is szinte pontosan ugyanennyi időt, hat és fél hónapot kellett várni az újabb születésre. Vagyis Bambi kifejezetten szapora anyaállatnak számít.

A mostani borjú születésének napja, azaz a már említett múlt péntek egyébként történetesen 13-ára esett. Mi több, ezen az estén még telihold is volt. Mivel a borjúnak úgyis B-betűs nevet kellett keresni, a gondozók végül a Babona nevet adták a jövevénynek. Az Állatkert persze – a felvilágosodás intézményeként – nem nagy barátja a babonaságnak, de az indiai antilopoknál látható ifjú Babona igazán kedves, szerethető jószág.

Az indiai antilopok csapata egyébként – a kicsit nem számítva – jelenleg négy állatból áll. A szülőkön kívül ugyanis itt él még a két legutóbbi, most már növendék korú borjú is. A kis Babonát első látásra nem is mindig könnyű megtalálni, mert általában kevésbé feltűnő, jól védett helyeken szeret pihenni. Például a kifutó szárazárkának sarkában, vagy a kifutóban található fácskák, bokrok tövében.