Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bambi tizenkettedik gyereke 2017. július 13.

Bambi, a nőstény indiai antilop 2009 óta él Állatkertünkben. Azóta összesen tizenkét utódot hozott a világra, és már unokái is vannak. Bambi legifjabb borja júniusban született meg: a közönség már láthatja is a most egyhónapos jövevényt.

A kecskeantilop néven is ismert indiai antilopok (Antilope cervicapra) Állatkertünk másfél évszázados története során számos alkalommal kerültek már bemutatásra. Az újabb időkben 2009-től kezdtünk el a fajjal foglalkozni. Ekkor érkezett Bambi, az azóta már kilencedik életévét is betöltött nőstény indiai antilop. Bambi 2010-ben hozta világra első utódját, s azóta rendszeresen megörvendeztet minket egy-egy újabb aprósággal. Legifjabb utódja június 11-én született, előtte 2016 decemberében, azelőtt pedig 2016 májusában adott életet egy-egy borjúnak.

Az indiai antilopoknál a vemhességi idő nagyjából 5-6 hónap. Ha figyelembe vesszük, hogy az ellés után az úgynevezett involúció folyamata, tehát amíg a vemhes méh újra a kiindulási állapotba alakul vissza, szintén igénybe vesz egy kis időt, akkor világos, hogy Bambi egymást követő ellései rendszerint a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül követik egymást. Máskülönben nem is tudott volna 2010 óta tizenkét borjat a világra hozni, hiszen az indiai antilopoknak elléseként csak egyetlen utódjuk szokott lenni. Akárhogy nézzük, Bambi különösen termékeny anyaállat.

A legifjabb borjút az első hetekben még alig lehetett látni. Ebben az életkorban ugyanis a fiatalok általában a kifutó valamelyik félreeső helyén rejtőzködnek, és ezért a közönség nehezen veszi észre őket. A mellékelt fotók is ebben az időszakban készültek, készítésükkor a kicsi a kifutóban található kövek közül leselkedett. A most egyhónapos borjú viszont már sokkal jobban látható, rendszerint együtt mozog a csapat többi tagjábal. Azt azonban még mindig nem sikerült kétséget kizáróan kifigyelni, hogy a kicsi milyen nemű. A gondozók úgy látják, valószínűleg kisfiú a jövevény, de ezt biztosan csak később lehet megmondani. Pedig már egy nevet is kiszemeltek az ifjú antilopnak.

Bambi korábbi borjai közül egyébként többnek már saját utódai is vannak, így a nőstény állat nemcsak sokszoros szülő, hanem többszörös nagyszülő is. A 2013-ban Bambi lányaként Budapesten született Bodza például jelenleg is nálunk látható, sőt, éppenséggel ő is utódot nevel, méghozzá már nem is az elsőt, hanem mindjárt a harmadikat. Bodza borja (aki ugyebár Bambi unokája) februárban jött a világra, és az Ettore nevet kapta a gondozóktól.