Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bemutatkozott a legifjabb budapesti pingvin 2016. április 4.

Vasárnap mutatkozott be a nagyközönségnek Skippy, legifjabb pápaszemes pingvinünk. A fióka január 6-án kelt ki a tojásból. Ez a faj 1994 óta rendszeresen szaporodik nálunk, Skippy történetesen a huszonnyolcadik budapesti kelésű pingvinfióka.

Január 6-án kelt ki a tojásból Skippy, Állatkertünk legifjabb pápaszemes pingvinje. Az apróságot az első egy hónapban a szülőpár nevelte, de mivel a költőüregek rejtett kialakításúak, hogy a fióka ott a legteljesebb nyugalomban, re cseperedhessen, az első hetekben nem sokat lehetett látni belőle. A 33. nap után a pingvinek szaporításban bevált módszer szerint megkezdődött a fióka utónevelése: itt már a gondozók végzik az állat táplálását. Ez az utódnevelési fázis a múlt hétig tartott, így Skippy vasárnap már be is mutatkozhatott a nagyközönségnek. Mostantól a többi pingvinnel együtt lesz látható a kifutóban.

Skippy szüleiről érdemes tudni, hogy Joy, az anyaállat maga is Budapesten kelt ki a tojásból kilenc esztendővel ezelőtt. Az apa viszont az Amszterdami Állatkertből származik, gondozói tréfából Füves Hollandnak szokták nevezni. Maga Skippy egy korábbi pingvinünk, Skipper emlékére kapta a nevét. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy milyen nemű, hiszen ezt a pingvineknél nem könnyű megállapítani. Az ivar tisztázása érdekében munkatársaink mintát vettek Skippy tollából, s várhatóan a minta laboratóriumi vizsgálata nyomán meg lehet majd mondani, hogy tojóról vagy hím madárról van-e szó.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy hagyománya van a pingvinek tartásának. A múltban Humboldt-pingvinekkel, illetve sziklaugró pingvinekkel is foglalkoztunk, manapság pedig a pápaszemes pingvinek képviselik állatkertünkben ezt az állatcsoportot. A pápaszemes pingvinek tartása önmagában is több mint három évtizedes múltra tekint vissza Budapesten, ráadásul az idők során számos alkalommal szaporodtak is. Félix, az első budapesti kelésű, sikeresen fel is nevelkedett pingvinfióka 1994-ben jött a világra. Skippy pedig már a huszonnyolcadik a nálunk kikelt pingvinek sorában. A csapat jelenleg harminckét állatból áll, így Magyarország legnagyobb pingvinkolóniája a mi Állatkertünkben látható.

A pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) nem a Déli-sarkvidéken, hanem Afrikában, a Dél-Afrikai Köztársaság, illetve Namíbia tengerpartjai mentén élnek. Vadonbeli állományát 60-80 ezer egyedre becsülik, s ezzel a faj veszélyeztetettnek számít. A természetes élőhelyek pusztulása mellett komoly veszélyt jelent rájuk a Jóreménység-fokát megkerülő hajóforgalom, ugyanis a nagy forgalom miatt ezeken a vizeken az átlagosnál gyakoribban a hajózási balesetek. Az ilyenkor vízbe ömlő nyersolaj, illetve üzemanyag komolyan veszélyeztetheti a pingvineket. 2000-ben egy ércszállító hajó baleseténél például mintegy 40 ezer pingvin került veszélybe. A beszennyeződött tollú madarakat egy nemzetközi csapat egyenként mosta le. A mentőmunkában akkor Állatkertünk egyik munkatársa is részt vett.