Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bemutatkozott Elza és Rico 2014. március 7.

Hétvégétől látható a kifutóban Elza és Rico, a két pingvinfióka. A budapesti pingvinkolónia legfiatalabb tagjai december elején keltek ki a tojásból, de a nagyközönség csak mostantól láthatja őket. A szülőpár nászából már korábban is több alkalommal jöttek a világra fiókák.

Bemutatkozott Elza és Rico, a Állatkertünk pingvinkolóniájának két legfiatalabb tagja. Elza december 1-én kelt ki a tojásból és születése napjának tiszteletére kapta a nevét. A három nappal később kibújt Ricót pedig egy népszerű animációs sorozat egyik pingvin figurája nyomán nevezték el a gondozók. A jövevényeket eddig csak a pingvinekkel foglalkozó gondozók láthatták, hiszen a kikelésük óta eltelt időt a kulisszák mögötti fiókanevelő térben töltötték, mivel ebben az életszakaszban a legteljesebb nyugalomra van szükségük. Mostanára azonban elérték azt a fejlettséget, hogy vissza lehet őket engedni a többi pingvin közé. Erre szombaton kerül sor, így a nagyközönség már a hétvégén láthatja a fiókákat az összes többi pingvinnel együtt.

A fiókákról egyébként azt is érdemes tudni, hogy mindketten hímek. Ezt ránézésre nem lehet megállapítani, hanem a két állattól vett tollminta biokémiai vizsgálata alapján derült ki, hogy pontosan milyen ivarúak Természetesen az Elza női név, az azonban, hogy egyes állatok nem a nemükhöz illő nevet viselnek, nem ritkaság az állatkerti madarak körében. A régi időkben, amikor a vizsgálati lehetőségek korlátozottak voltak, sokszor előfordult, hogy akkor derült ki egy állat ivara, amikor például egy hímnek gondolt madár tojásokat rakott. Így természetesen gyakran megesett a helytelen névadás is. Ma már nem ennyire bonyolult a helyzet, de egyfajta hagyománytiszteletből ma megesik, hogy szándékosan olyan nevet adnak egy madárnak, amilyet egyébként a neme alapján nem kaphatna.

EtetésA szülőpár meglehetősen tapasztaltnak és sikeresnek számít, hiszen az elmúlt években összesen öt fiókájuk kelt ki sikeresen. Joy, a tojó maga is Budapesten látta meg a napvilágot hét esztendővel ezelőtt. Az apaállatot tréfából Füves Hollandnak nevezték el a gondozók, tekintettel kissé ábrándos lelki alkatára, illetve amszterdami származására.

A természettudósok a pingvinek tizenhét faját különböztetik meg. Ezek közül Budapesten a pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) láthatóak. Ez a faj Afrika déli területeinek tengerpartjai mentén, illetve a partközeli szigeteken őshonos. A budapesti kolónia – a mostani fiókákkal együtt – összesen 29 madárból áll.

A pingvinfiókák pénteken megtartott, nyilvános bemutatkozásán nagyszámú újságíró vett részt, így az elkövetkező órákban számos médiumban lehet majd képeket látni Elzáról és Ricóról. Mi most olyan exkluzív képekkel kedveskedünk olvasóinknak, amelyek fotósunk még január közepén készített, vagyis akkor, amikor a gondozókon kívül csak nagyon kevesen láthatták az apróságokat. Azóta persze mindkét állat sokat fejlődött.