Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Cseperedő vízidisznó kölykök 2018. július 6.

A vízidisznó – vagy más néven kapibara – a legnagyobbra növő rágcsáló. Egy-egy kifejlett állat akár 50-60 kilós is lehet. A múlt héten született vízidisznó kölyköknek persze sokat kell még nőniük, hogy ezt a méretet elérjék.

Állatkertünk Dél-Amerika kifutójában több különböző állatfaj él együtt. Akad itt tapír, nagy mara, nandu és persze vízidisznó is. Ez utóbbiaknál épp a múlt héten volt gyermekáldás. Mivel a vízidisznók elég fejlett utódokat hozna világra, a két cseperedő apróságot már most is remekül lehet látni, amint anyjukat követik, sőt, a nagyvilággal ismerkedve időnként már kisebb távolságra is elmerészkednek az anyaállattól.

A kapibara néven is ismert vízidisznók (Hydrochoerus hydrochaeris) Dél-Amerikában őshonosak: az Amazonas-menti erdőségekben éppúgy előfordulnak, mint a llano néven emlegetett füves síkságokon, ahol az esőzések után az agyagos föld képtelen beszívni a vizet, ezért sekély vízzel borított füves területek alakulnak ki. Életmódjukat tekintve szorosan kötődnek a vízhez, és ez testfelépítésükön is megfigyelhető. Az ujjak között kisebb úszóhártyák feszülnek, a szemek, a fülek és az orrnyílások pedig a fej tetején találhatók, hasonlóan a vízilovak vagy a krokodilok fejéhez. 

A vízidisznó a rágcsálók, ezen belül a tengerimalac-félék rokonsági körébe tartozik, ám minden más rágcsálónál nagyobbra nő: a kifejlett állatok akár 50-60 kg-ot is nyomhatnak. A nőstények 130-150 napig vemhesek, utódaik pedig, melyek száma ellésenként egy és nyolc között szokott lenni, rendszerint másfél kilósak, de állatkertekben nem ritkák a kétkilós újszülöttek sem.
A fiatalok gyorsan megnőnek, és már néhány nap elteltével elkezdik kóstolgatni a szilárd táplálékot, noha három hónapos korukig nem mondanak le az anyatejről sem. Egyéves korukban már teljesen önállóak, másfél évesen pedig az ivarérettséget is elérik. A természetben az átlagos élettartamuk 6 év körül van – ami a rágcsálók körében elég hosszúnak számít, de néhanapján előfordulnak 8-10 éves állatok is. Állatkertekben ennél lényegesen tovább élnek, a 12 éves állatok sem számítanak rendkívülinek, sőt, a legtovább élt ismert vízidisznó egy ausztrál állatkertben néhány héttel túlélte a 15. születésnapját is.
A nemrégiben született vízidisznó kölyök mellett sok más kisállatot, kölyköt és fiókát is láthatnak Állatkertünk látogatói. Hiszen gyermekáldás volt az elefántoknál, a gorilláknál, a sörényes hangyászoknál, a matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a kenguruknál, a flamingóknál, valamint a batláknál és a skarlát íbiszeknél, sőt még a Holnemvolt Várban látható gyimesi racka juhoknál is.