Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Denevér népszámlálás 2016. november 24.

Nem könnyű dolog több száz össze-vissza cikázó állatkerti denevért megszámolni és még a nemüket is meghatározni. Munkatársaink azonban sikeresen megoldották a feladatot. A Seba-rövidfarkú denevérek kolóniája összesen 343 egyedből áll.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben két különböző denevérfajt is bemutatunk. A gyümölcsevő „nagydenevéreket” az Ausztrálházban látható Lyle-repülőkutyák (Pteropus lylei), „valódi” denevéreket pedig a Varázshegy sötétlabirintusában bemutatásra kerülő Seba-rövidfarkú denevérek (Carollia perspicillata) képviselik. Természetesen ezeket az állatokat nem magányosan, vagy mondjuk párban tartjuk, hanem – a természetes csoportalkotásnak megfelelően – nagy egyedszámú kolóniákban.

A kolóniák kiinduló egyedszámát természetesen tudjuk, és igyekszünk nyomon követni minden változást is. Egy több száz egyedből álló kolóniában azonban nem mindig könnyű megfigyelni, hogy pontosan hány kölyökkel is gyarapodott a csapat. Így aztán egy idő után már elég nehéz pontosan megmondani, hogy hány állat alkotja a kolóniát, azt meg különösen, hogy ezek között hány nőstény és hány hím állat akad. Vagyis időnként meg kell számolni őket.

Csakhogy ez nem túl egyszerű feladat, hiszen ha a munkatársaink úgy próbálkoznának a „népszámlálással”, hogy az össze-vissza repkedő állatokat próbálják meg számlálni, nagyon hamar elveszítenék a fonalat. Az egyedüli megoldás, hogy minden állatot egyenként meg kell fogni, megnézni, hogy milyen neműek, majd ideiglenesen egy dobozba tenni őket, hogy nehogy kétszer fogjuk be és kétszer számláljuk meg ugyanazt az állatot. Ha pedig az összes állatot megszámoltuk és betettük a dobozba, akkor újra ki lehet engedni őket.

Néhány nappal ezelőtt éppen egy ilyen denevér népszámlálást hajtottunk végre a Varázshegyben látható Seba-rövidfarkú denevéreknél. Az állományt azért volt célszerű most megszámlálni, mert egyébként is be kellett fogni őket. Az állatok férőhelyén ugyanis az elkövetkező hetekben kisebb felújítási munkálatokat végzünk, s addig az összes denevért a karantén állomásra költöztetjük át. A népszámlálás azt az eredményt hozta, hogy a kolónia összesen 343 egyedből éspedig 195 nőstényből és 148 hímből áll.