Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Disznóságok! 2019. január 1.

Azért, hogy mindenkinek „malaca legyen”, első újévi cikkünkben az Állatkertünkben látható egzotikus disznófélékről, a cebui disznókról és az ecsetfülű disznóról írunk. Na és persze a mangalica sertéseket sem hagyjuk ki!

Állatkertünk egyik fontos törekvése, hogy a biodiverzitás, azaz élővilág sokfélesége minél szélesebb keresztmetszetét bemutathassuk a nagyközönségnek. Ennek megfelelően a disznófélék családját (Suidae) is két érdekes, egzotikus faj képviseli intézményünkben.

Egyikük az ecsetfülű disznó (Potamochoerus porcus), amely a Bivalyháznál, a vörös bivalyokkal szomszédos kifutóban látható. A bojtosfülű, illetve folyami disznónak is nevezett faj eredetileg Afrika nyugati felében őshonos, az ottani erdőségek lakója. Jellegzetes vöröses színével, a hátvonalán végigfutó sávval, illetve a fülek végén található szőrpamaccsal alighanem a legdekoratívabb disznófaj. Ebből a fajból jelenleg három egyedünk is van. Legutóbb szeptemberben adtunk hírt róluk annak kapcsán, hogy több más állattal együtt új játékokat kaptak. Az erről készült kisfilmet itt lehet megtekinteni.

A másik, Állatkertünkben ugyancsak látható, vadon élő disznóféle a cebui disznó (Sus cebifrons). A Fülöp-szigeteken őshonosnak számító, trópusi vidékeken élő faj állatkertekben igen ritkán látható, őshazájában pedig annyira ritkulóban van, hogy ma már kritikusan veszélyeztetettnek számít. Mi magunk 2015 óta foglalkozunk cebui disznókkal, és természetesen részt veszünk a faj megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogram munkájában is. E munka alapja e ritka állatok szaporítása, ami nálunk már a vártnál korábban sikerült, és azóta is rendszeresen születnek újabb és újabb kismalacok cebui disznóinknál.

A két vadon élő faj mellett érdemes megemlíteni a mangalica sertést is! Ez utóbbi ugyan a háziasított sertés egyik, a Kárpát-medence térségében kialakult fajtája, de bizonyos értelemben ugyancsak egzotikusnak számít, hiszen a városlakó emberek többsége számára ma már a gazdasági haszonállatok is egzotikumnak mondhatók. Ezért is tartjuk fontosnak az ő bemutatásukat is. A mangalicával, éspedig annak szőke színváltozatával az Állatkert új játszóparkjában, a 2018 májusában megnyílt Holnemvolt Várban, azon belül is a várudvari Majorságban lehet találkozni. Mangalicáinknál rendszeresen születnek kismalacok is, világra jövetelükről az elmúlt évben is beszámoltunk.