Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Édesvízi ráják az Akváriumban 2013. november 29.

A tengerek élővilágáról szóló ismeretterjesztő filmekben gyakran láthatunk különféle rájákat. Mi több, Állatkertünkben is akadnak ilyen fajok. Kevesen tudják azonban, hogy léteznek édesvízi rájafajok is. Közülük kettő, a hálós és a narancsfoltos édesvízi rája az Akvárium egyik 11 ezer literes medencéjében kapott helyet.

Állatkert rendszeres látogatói előtt nem titok, hogy a Pálmaház alatt található patinás Akváriumban az ott látható élőlények összetétele szempontjából komoly változások történtek. Az elmúlt években nagyrészt tengeri élőlényeket, köztük az indopacifikus régió, az atlanti vizek és a Vörös-tenger élővilágát képviselő fajokat láthatott itt a közönség. Az elmúlt hónapok során azonban lépésről lépésre az újvilági trópusi édesvizekre jellemző fajokkal népesítettük be a medencéket. E folyamat részeként kerültek ide a vörös piráják, az elektromos angolna, a fekete pacuk, a fekete morgóharcsák és több más amerikai faj is. A bemutatási profil így most a szintén újvilági tematikájú Pálmaházhoz kapcsolódik, amely közvetlen összeköttetésben áll az Akváriummal. Természetesen a tengeri állatokat sem kell nélkülözni, ezek azonban a Varázshegyben, az Őstenger nevet viselő bemutatóhelyen láthatóak.

Az Akvárium újvilági édesvízi fajokkal való benépesítésének fontos lépése volt az egyik 11 ezer literes tartály átalakítása. Ez a medence eredetileg három kisebb, még 1912-ben kialakított tartály összenyitásával alakult ki az Akvárium 2004-ben lezárult nagy rekonstrukciója idején. Berendezését és gépészetét az elmúlt hónapokban alakítottuk át az édesvízi állatok számára, amelyek mostanra már bele is kerültek a szóban forgó medencébe. Az itt bemutatott fajok közül különösen az édesvízi ráják érdemesek a figyelmünkre.

A cápákkal közeli rokonságban álló rájáknak világszerte mintegy 450 különféle fajukat ismeri a tudomány. A természetfilmek és ismeretterjesztő írások általában a tengeri rájákkal foglalkoznak, amelyekből egyébként a mi Állatkertünkben, a Varázshegyben is látható több különböző faj is. Vannak azonban olyan ráják is, amelyek édesvízben élnek. Ezek közül két különböző faj, a narancsfoltos édesvízi rája (Potamotrygon motoro) és a hálós édesvízi rája (Potamotrygon reticulatus) tekinthető meg az Akvárium említett medencéjében. Dél-Amerika bővizű folyóiban őshonosak. Táplálékuk nagyrészt állati eredetű, és jobbára az aljzatról szedegetik fel. Bár mesterséges körülmények között is elég jól szaporodnak, az akváriumi víz minőségére elég érzékenyek, ezért a vízszűrő rendszert különösen nagy gonddal kell kialakítani. Egy-egy méretesebb példány akár egy méteresre is megnőhet, a mi állataink azonban még viszonylag fiatalok, ezért ennél jóval kisebbek.