Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egy év alatt hatszázezer látogató a Varázshegyben 2013. május 30.

Néhány nappal ezelőtt volt az első évfordulója a Varázshegy megnyitásának. A Nagyszikla belső terében kialakított különleges bemutatóhelyet a megnyitása óta több mint hatszázezren látogatták meg. Munkatársaink csak az Állatok akcióban című bemutatóból 610-et tartottak, melyek közönsége együttesen meghaladta a százezer főt. Számok és tények a Varázshegy egy évéről.

Állatkertünk egyik legkülönlegesebb bemutatóhelye, a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy a tavalyi évben, május 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény épp a napokban volt kerek egy esztendős. Érdemes tehát egy rövid számvetés erejéig áttekinteni, mi is történt a Varázshegyben a megnyitása óta eltelt egy év során.

Mindenekelőtt az, hogy nagyon sokan voltak kíváncsiak rá. Az eltelt egy év során a Varázshegy – csakúgy, mint maga az Állatkert is – minden nap fogadott látogatókat. A bejáratnál elhelyezett számláló összesen 632.007 fő belépését regisztrálta. A látogatólétszám napi értéke augusztus 31-én érte el a csúcsot, 6224 főt, amihez nyilván az is hozzájárult, hogy ezen a napon a szokásos nap közbeni nyitva tartás mellett este is nyitva tartott a Varázshegy, hiszen ezen a napon volt a hagyományteremtő szándékkal megrendezett Állatkertek éjszakája. Ez a napi látogatói létszámcsúcstól alig maradt el a néhány nappal ezelőtt, Pünkösd vasárnapján mért 6173 főnyi látogatószám.

Állatok akcióbanA Varázshegy programjai közül az Állatok akcióban című bemutatót egy év alatt mintegy százezer ember tekintette meg. A Darwin labor zoopedagógiai foglalkozásain 136 szervezett csoport, összesen 3661 fő vett részt. Az egész Varázshegyben tizenkét hónap alatt 2200 előadást tartottak munkatársaink, összesen 5840 alkalommal került sor térhatású vetítésre, az időgép szimulátort pedig 7060 alkalommal indítottuk be.

A Varázshegyben bemutatott állatgyűjtemény is sokat gyarapodott az eltelt esztendő során. A megnyitáskor 134 különböző fajt láthatott a nagyközönség a komplexumban, mostanra viszont 196 fajra nőtt a Varázshegyben bemutatott fajok száma. Természetesen az állatok gondozása, takarmányozása is nagy ráfordítást igényelt: egyedül az Őstenger medencéiben látható állatok 547 kg takarmányt fogyasztottak el az eltelt év során, az összes többi, a Varázshegy más részein látható állat jóllakatásához pedig 1494 kg takarmányra volt szükség.

A statisztikai adatok akár a végtelenségig folytathatók olyasmikkel, hogy az ormányos medvék az év során több mint hatvan kilométernyi utat tettek meg a kötélen függeszkedve az állatbemutatók során, vagy azzal, hogy Kovács Levente, a Varázshegy technikusa egy év alatt nagyjából ezer kilométert tett meg az épületben.

A számadatoknál azonban sokkal fontosabb, hogy Állatkertünk közönsége egy év alatt nemcsak megismerte, hanem meg is szerette ezt az új létesítményt.