Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egy év alatt sokat nőtt Bejgli, a hangyászkölyök 2017. október 10.

Nemrégiben volt egy éve annak, hogy sörényes hangyász tenyészpárunk, Isabela és William frigyéből megszületett Bejgli, az első budapesti hangyászkölyök. Az apróság egy esztendő alatt sokat nőtt, most már csaknem akkora, mint az anyaállat.

Múlt héten volt egy éves Bejgli, a tavaly októberben született ifjú sörényes hangyász. Világra jövetele annak idején nagy esemény volt, nemcsak azért, mert az újszülött hangyászok nagyon aranyosak, hanem azért is, mert ebből a fajból korábban még nem született kölyök Budapesten. Az eltelt egy esztendőben Bejgli sokat fejlődött, s az anya hátán csimpaszkodó apróságból ha nem is kifejlett, de süldő méretű állattá cseperedett, így ma már termetre alig marad el az anyaállattól.

A sörényes hangyászok története nálunk 2014-ben kezdődött. Pontosabban szólva egyszer régen, még az 1890-es években néhány évig már volt egy sörényes hangyászunk, de mivel az magányos állat volt, szaporodásról természetesen szó sem lehetett. Utána pedig több mint száz éven keresztül úgy alakult, hogy egyáltalán nem voltak sörényes hangyászaink. A gondolat, hogy ezt a fajt is jó lenne bemutatni, az idők során többször is felmerült, de az Állatkert szűkös területén nemigen adódott hely arra, hogy ott egy új sörényes hangyász kifutót alakítsunk ki.

Ez a helyzet azonban 2014-ben megváltozott, hiszen ebben az évben már gyarapodott az Állatkert területe. Ennek nyomán a kert klasszikus telkén is felszabadultak területek, s így kerülhetett sor a sörényes hangyászoknak szánt kifutó létrehozására. A kifutó benépesítésekor eleve egy párt szereztünk be: Isabela, a nőstény állat a németországi Dortmundból, William, a hím pedig a skóciai Edinburgh-ból érkezett hozzánk.

Egy kis időnek azonban még el kellett telnie ahhoz, hogy utódjuk is legyen, egyrészt, mert össze kellett szokniuk, másrészt, mert érkezésükkor még egyikük sem számított felnőtt, tenyészérett állatnak, sőt, az ivarérett kort is már itt, Budapesten érték el. 2016. október 5-én aztán végül megszülethetett az első budapesti hangyászkölyök. A jövevény utóbb nősténynek bizonyult, s mivel a névadáskor már közeledett a bejgliszezon, a hangyászok mintázata pedig amúgy is emlékeztet a felszeletelt mákos bejgli metszéslapjára, a kölyök végül a Bejgli nevet kapta. Ebben az időszakban egyébként több kisfilmet is készült róla (amelyeket itt, itt, itt, itt és itt lehet megtekinteni).