Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Együtt az összes oroszlán 2013. június 19.

Aki nyomon követte a híreinket, az tudhatja, hogy a februári és az áprilisi szaporulat nyomán összesen hét kölyök és három felnőtt állat képviseli állatkertünkben a ritka indiai oroszlánokat. Néhány napja az összes állat együtt van, és némi kezdeti nézeteltérés után úgy néz ki, remekül megférnek egymással.

Tíz indiai oroszlánt – hét kölyköt és három felnőttet láthatnak együtt látogatóink az India-házhoz tartozó oroszlánkifutóban. Az állatok összeszoktatása ugyanis az elmúlt napokban sikeresen megtörtént. Mint ismeretes, a három felnőtt állat, Shirwane, Kankai és és Basil eredetileg együtt voltak, ám a vemhes nőstényeket ellés előtt természetesen különválasztottuk a csapattól. Így végül külön volt elhelyezve Shirwane a négy kölykével, Kankai a három kölykével, valamint Basil, a hím állat, aki így pár hétig magányosan töltötte a napjait.

Az összeszoktatás első lépése az volt, hogy Shirwane és a négy kölyök lett összeengedve az apaállattal. Ugyan az oroszlánok a természetben csapatban élnek, előfordulhatnak olyan hím állatok is, amelyek veszélyesek lehetnek a kölykökre. Szerencsére ennek ebben az esetben semmi nyoma nem volt. Mi több, Basil nagyon türelmesen fogadta a kölyköket, akik némi kezdeti elfogódottság után lelkesen csimpaszkodtak az apaállaton.

Mivel Kankai kölykei két hónappal fiatalabbak, az ő összeszoktatásuk a többi állattal természetesen később kezdődhetett csak meg. Konkrétan e hét első napjaiban került sor a dologban. Az elején a két nőstény ugyan pofozkodott egy kicsit, majd utána némileg megnyugodva a közös kifutó átellenes részét vették birtokban kölykeikkel. Komolyabb összetűzésre azonban nem került sor. A gondozók természetesen minden eshetőségre felkészültek, még egy tűzoltófecskendőt is készenlétbe helyeztek, hogy az állatokat szükség esetén vízsugárral fékezzék meg. De végül semmi ilyesmire nem volt szükség.

A fiatalabb kölykök nemének múlt heti meghatározása óta egyébként más is történt az összeszoktatáson kívül. A kölykök nemére vonatkozó adatokat ugyanis továbbítottuk az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott indiai oroszlán tenyészprogram központjába. A szaporítási eredményekről szóló híreinket természetesen nagy örömmel fogadták, hiszen az indiai oroszlánok veszélyeztetett nagymacskáknak számítanak, így állatkerti szaporításuk is komoly természetvédelmi jelentőséggel bír. Márpedig jelenleg nincs még egy olyan állatkert Európában, ahol ennyi indiai oroszlánkölyök, illetve általában ennyi indiai oroszlán élne.

Az indiai oroszlánok (Panthera leo persica) eredetileg a mai Görögországtól India északi részéig terjedő hatalmas területen szinte mindenütt előfordultak. Éppen ezért ázsiai, illetve perzsa oroszlánoknak is nevezték őket. Nem véletlen, hogy az ógörög mondákban is sok szó esik oroszlánokról, és a közel-keleti (pl. asszír, babiloni, perzsa) művészeti alkotásoson is gyakran ábrázolták ezeket az állatokat. Az ember terjeszkedése, környezetet átalakító tevékenysége nyomán azonban az oroszlánok szinte mindenhonnan eltűntek, így napjainkra már csak alig több mint háromszáz egyed maradt meg vadon Északnyugat-Indiában, Gudzsarát államban, az ottani Gir erdő védett rezervátumában.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége 1994 óta tart fenn tenyészprogramot az állatkerti indiai oroszlánok szaporításának összehangolása céljából. Ehhez a programhoz a Fővárosi Állat- és Növénykert 2010-ben csatlakozott. Három tenyészállatunk közül a két nőstény, Shirwane és Kankai a franciaországi Mulhouse állatkertjében születtek, Basil pedig a finn fővárosból, Helsinkiből érkezett hozzánk.

A tenyészprogram egyébként elég sikeresnek mondható. Egyrészt lépésről lépésre gyarapszik az indiai oroszlánok európai állatkerti populációja, másrészt sikerült elérni, hogy az állomány több generáción át is fenntartható legyen vadon élő egyedek befogása nélkül. Shirwane és Kankai felmenői között például akad egy olyan vérvonal, melynek mentén a két nőstény ükszülői is állatkertben jöttek a világra, és csak a szépszülőket fogták be a vadonból, még az 1970-es években.

Mostanában inkább arról van szó, hogy az állatkert születésű állatokat telepítik vissza a vadonba. Az indiai természetvédelmi hatóságok ugyanis a természetvédelmi oltalom alatt álló Gir erdő mellett újabb oroszlán rezervátumokat szeretnének létrehozni olyan területeken, ahol egyébként a múltban is előfordultak ezek az állatok. Ezeket az újonnan létrehozandó rezervátumokat azonban úgy tűnik, nem a Gir erdőben lévő állatok egy részének áttelepítésével népesítenek be, hanem állatkerti születésű, például európai állatkertekben világra jött indiai oroszlánokkal. Így hosszabb távon még az is előfordulhat, hogy Budapestről, ahol remélhetőleg a jövőben is rendszeresen születnek majd oroszlánkölykök, akár Indiába, az állatok őshazájába is kerülhetnek vissza állatok.