Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Emma MRI vizsgálaton 2018. augusztus 2.

Legújabb kisfilmünk az állatkerti állatorvosi munka egyik érdekes mozzanatába enged bepillantást. Megmutatjuk, milyen az, amikor egy ritka mhorr gazellán végzünk diagnosztikai vizsgálatot mágneses magrezonancia képalkotással (MRI).

A mhorr gazella egy ritka afrikai patás, amely eredeti élőhelyéről, Északnyugat-Afrika sivatagos területeiről már teljesen eltűnt, így ma már nem is létezik vadon élő állománya, hanem csak állatkertekben lehet találkozni velük. Az a néhány állatkert, ahol mhorr gazellák vannak, természetesen nemcsak bemutatja őket, hanem a többi partner állatkerttel együttműködve azon dolgozik, hogy egy összehangolt tenyészprogram keretében, tervszerű szaporítással megmentsék ezeket a kecses növényevőket a kipusztulástól.
A Fővárosi Állat- és Növénykert 2008 óta vesz részt ebben a programban, s azóta nemcsak bemutatjuk a mhorr gazellákat, hanem számos alkalommal sikeresen szaporítottuk is őket. Ilyen örvendetes eseményekről honlapunkon többször is beszámoltunk az elmúlt években (például itt).

A mhorr gazellák háza táján a legutóbbi érdekes, látogatóink érdeklődésére is bizonyára számot tartó esemény azonban nem egy újabb jövevény érkezése volt, hanem egy igen érdekes orvosi vizsgálat. Az egyik fiatal mhorr gazellánknál, egy Emma nevű másfél esztendős nősténynél, aki egyébként tavaly ősszel érkezett a Majna-Frankfurti Állatkertből, az elmúlt hónapokban vissza-visszatérő sántaságot figyeltünk meg a bal mellső végtagon. Az ilyesmi előfordul ugyan más állatoknál is, itt azonban a sántaság okát feltáró vizsgálatok egyike sem vezetett eredményre. Pedig állatkertünk állatorvosi állomása nemzetközi összehasonlításban is igen jól felszerelt klinikának számít, rengeteg fejlett diagnosztikai eszközzel. Emma sántaságának oka azonban annyira rejtett volt, hogy még így sem sikerült pontosan meghatározni. Ezért állatorvosaink elhatározták, hogy mágneses magrezonancia képalkotással, úgynevezett MRI vizsgálattal igyekeznek megállapítani, mi az a probléma, ami a sántítást okozza.

Az MRI berendezések igen nagy értékű diagnosztikai eszközök, még az olcsóbbak beszerzési ára is százmillió forintos nagyságrendű. Így aztán nem meglepő, hogy egy-egy állatkert állatorvosi rendelőjében nemigen szokott lenni ilyen készülék. Ismereteink szerint egész Európában csak egyetlen állatkert akad, ahol saját MRI berendezéssel rendelkeznek. Jellemzőnek azonban inkább az mondható, hogy ha egy állatkerti állatnál olyan problémával találkoznak az állatorvosok, amely indokolja az MRI vizsgálatot, akkor azt külső helyszínen, egy ilyen berendezéssel felszerelt diagnosztikai központban végzik el.

Ez történt Emma esetében is, akin július 25-én, szerdán végeztük el a szóban forgó vizsgálatot. Állatorvosaink előbb még az Állatkertben elbódították az állatot, majd altatásban vittük ki őt az intézményünk egyik partnerének számító diagnosztikai központban. Mind az altatás, mind a vizsgálat teljes sikerrel zárult, és úgy tűnik, a sántaság okát is sikerült megtalálni, ami lehetővé teszi, hogy állatorvosaink a megfelelő terápiás módszerrel gyógyítsák meg az állatot.
Mivel a vizsgálat szakmai szempontból különösen érdekes volt, és úgy gondoltuk, az állatkerti kulisszák mögött zajló munka iránt érdeklődő nagyközönségnek is érdemes lenne megmutatni, egy kisfilmet készítettünk arról, hogyan is végeztük el az MRI vizsgálatot Emmán, a mhorr gazellán.