Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Festett horgászhal a Varázshegyben 2014. március 29.

Múlt héten írtunk arról, hogy a Varázshegy pinceszintjén található őstengeri bemutatóba a közelmúltban új állatok érkeztek. Ezek közé tartozik a festett horgászhal is. A horgászatra utaló nevét a hátúszó meghosszabbodott első tüskéjéről kapta, amelyet az állat csaliként használ a zsákmányszerzéskor. A változatos színű, sőt, színét változtatni is képes halfaj a trópusi vizek lakója a Vörös-tengertől egészen az ausztrál partokat övező vizekig.

Számos olyan halfaj él a világtengerekben, amely valamilyen, kissé a horgászbotra emlékeztető csalogató szervvel igyekszik a zsákmányt magához édesgetni. Az ilyen módon vadászó halakra hamar ráaggatták a horgászhal nevet, ami végül azzal a következménnyel járt, hogy sokszor egymással nem is túl közeli rokonságban álló fajokat egyaránt valamilyen horgászhalnak neveznek. A legtöbb ilyen hal a horgászhal-alakúak rendjébe (Lophiiforme) tartozik, de ezen a csoporton belül még mindig vagy tizenhat család 322 faját különböztetik meg a természettudósok.

Az Állatkertünkben is látható festett horgászhal (Antennarius pictus) a fent említett renden belül az úgynevezett csáposhalfélék családjába (Antennariidae) tartozik. A testükön található kitüremkedések, varacskok miatt angolul frogfish, azaz békahal néven is ismertek ezek az állatok. Színűk nagyon változatos, de ez annak is betudható, hogy a különféle környezeti feltételekhez való alkalmazkodás jegyében képesek színezetük és mintázatuk megváltoztatására, még ha nem is olyan gyorsan, mint a tintahalak, vagy éppen a kaméleon.

A festett horgászhal az úgynevezett indopacifikus térség lakója. Ez azt jelenti, hogy az Indiai- és a Csendes-óceán vizeiben is előfordul. A gyakorlatban a Vörös-tengertől egészen az ausztrál partokhoz közel eső vizekben megtalálható. A korallzátonyok szirtjei között érzi magát otthon, különösen ahol sok szivacs is található. A zsákmányára váró horgászhal ugyanis szivacsnak álcázza magát. Ezért látható gyakran foltos mintázattal, amely a szivacsok likacsait igyekszik utánozni. A viszonylag sekélyebb vizeket kedveli, 75 méternél mélyebben nemigen találkozhatunk ezzel a fajjal.

Állatunk nem éppen társaságkedvelő, inkább magányos életmódot folytat. Száját meglehetősen nagyra képes kitátani, így csaknem olyan nagy zsákmányt is képes elnyelni, mint amekkora a saját teste.

A festett horgászhal Állatkertünkben a Nagyszikla belsejében található komplexum, a Varázshegy pinceszintjén berendezett őstengeri bemutatóhelyen tekinthető meg.