Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Finn rozsomák, finn oroszlán 2017. december 7.

Tuija, a nőstény rozsomák és Basil, a hím oroszlán. Mi a közös bennük? Mindketten Finnországból érkeztek. A rozsomák őshonos is az északi országban. Az oroszlánról ez nem mondható el, az viszont igen, hogy az északi ország címerállata.

Tegnap, azaz december 6-án volt a századik évfordulója annak, hogy Finnország 1917-ben elnyerte függetlenségét. Ez számunkra nemcsak a magyarok és a finnek közötti nyelvrokonság és barátság miatt fontos, hanem azért is, mert Állatkertünk több finnországi állatkerttel, és így persze számos finn állatkerti szakemberrel is együttműködik. A finn függetlenség centenáriuma alkalmából úgy gondoltuk, hogy röviden bemutatjuk néhány finnországi születésű állatunkat.

Itt van mindjárt Tuija, a nőstény rozsomák, aki 2014. február 24-én született a finnországi Dél-Ostrobothnia régióban található Ähtäri állatkertjében. A Tuija nevet is ott kapta, mi több, ez a név Finnországban az emberek körében is elterjedtnek mondható népszerű női névként. Ez a név a magyarul is hasonlóképpen nevezett örökzöld növényre, a tujára utal. A mi Tuijánk egyébként 2015 októbere óta él Budapesten. És persze nemcsak azért kapcsolódik Finnországhoz, mert ő történetesen egy ottani állatkertben született, hanem azért is, mert a rozsomák eleve olyan állatfaj, amely az északi országban is őshonosnak számít.

Ugyancsak finnországi születésű Basil, aki a főváros, Helsinki állatkertjében látta meg a napvilágot 2009. február 6-án, majd onnan 2010. november 11-én került a mi Állatkertünkbe. Azóta már hét kölyöknek volt az apja, és ma is ő a főnök a budapesti oroszlán csapatban. Természetesen ő csak a születési helye miatt kapcsolódik Finnországhoz, hiszen közismert, hogy az oroszlánok Afrikában és Ázsia egyes területen számítanak őshonosnak, a nálunk látható indiai oroszlánok – ilyen állat Basil is – történetesen a Közel-Kelettől Dél-Ázsiáig terjedő területen, jóllehet ennek nagy részéről mára kipusztították őket, így vadon élő állományaik csupán az indiai Gudzsarát tartományban, az ott található Gir erdő védett területén fordulnak elő. Finnországnak ezzel együtt mégis van némi köze az oroszlánokhoz, hiszen az oroszlán az ország címerállata.