Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Fiókák a batláknál és a skarlát íbiszeknél 2018. június 25.

Nemcsak az emlősöknél, hanem Állatkertünk madarainál is „baby boom" van. A Dél-Amerikában honos skarlát íbiszeknél kettő, a hazánkban is előforduló batláknál három fióka cseperedik, sőt, némelyikük már a fészket is elhagyta.

A batla és a skarlát íbisz olyan madárfajok, amelyek egymással elég közeli rokonságban állnak. Testalkatukban, megjelenésükben is hasonlítanak, még akkor is, ha a skarlát íbisz színe összehasonlíthatatlanul harsányabb. Életmódjukban is sok a hasonlóság. Elterjedésükben viszont nagyok a különbségek, mert amíg a batla szinte kozmopolita faj, s egyébként áprilistól szeptemberig némi szerencsével akár Magyarországon (például a Hortobágyon, a Kis-Balatonnál, a Fertő-tó vagy a szegedi Fehér-tó környékén) is találkozni lehet vele, addig a skarlát íbisz Dél-Amerika atlanti partvidéke mentén, az ottani folyótorkolatok, mangrovemocsarak, vízjárta síkságok vidékén őshonos. Állatkertünkben mindkét faj látható, s mivel rendszeresen szaporodnak, a cseperedő fiókáikat is megfigyelheti a nagyközönség.

Az idei, 2018-as esztendőben a batláknál három, a skarlát íbiszeknél két fióka kelt ki a tojásból még május hónapban. Az apróságok azóta sokat nőttek. A mellékelt fotók még a vakáció kezdete előtt készültek, amikor a fiókák még mind a fészekben voltak. Azóta annyi változás történt, hogy a kis batlák egy héttel ezelőtt elhagyták a fészket, és immár az egész röpdét használják. Hamarosan a skarlát íbiszeknél is bekövetkezik ugyanez.
A felnőtt madarak nagy gonddal etetik a fiókákat, így a látogatók ennek is szemtanúi lehetnek. Ezért, ha valaki Állatkertünkben jár, mindenképpen érdemes felkeresni a batlákat és a skarlát íbiszeket is. És persze a többi állatot, köztük persze különösképpen azokat, ahol épp kölykök vagy fiókák cseperednek. Hiszen az elefántoknál, a gorilláknál, a sörényes hangyászoknál, a tatuk közé tartotó matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a kenguruknál és több más állatnál is gyermekáldás volt a közelmúltban.