Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Gorillakölyök karácsonyra 2017. december 24.

Gorilláink jóvoltából különleges karácsonyi ajándékkal kedveskedhetünk. December 23-án reggelre ugyanis egy gorillakölyök született. A kicsit december 25-től láthatja a közönség N’yaoundával, az anyaállattal és a csapat másik négy tagjával együtt.

Fotó: György LászlóA november elején született kiselefánt mellett újabb fontos születésnek örülhetünk. December 23-án a hajnali órákban ugyanis egy gorillakölyök is született. Anyja, a 17 esztendős N’yaounda már tapasztaltnak mondható, hiszen egy másik kölyköt már sikeresen felnevelt. Mostani kölykét is féltő szeretettel és gondoskodással veszi körül. A kicsiről persze azt még nem tudni, hogy milyen nemű, és a súlyát is csak megbecsülni tudjuk (nagyjából másfél kilogramm lehet). Viszont mivel semmi jele problémának vagy komplikációnak, a jövevényt már karácsony első napján be tudjuk mutatni a közönségnek, és természetesen a két ünnep között is látható lesz.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk gorillákkal, s az idők során – a mostani kicsit is beleszámítva – összesen öt gorillakölyök született Budapesten. Az 1992-ben született Dango, az 1996-os születésű Gorka és a 2000-ben világra jött Ebobo már „kirepültek a szülői házból”, felnőttek, s azóta Madrid, Shanghaj, illetve Barcelona állatkertjeinek gorilla csapatában töltenek be fontos szerepet. Az 2010 januárjában született Bongo viszont ma is Budapesten látható.

Fotó: Matus AttilaÁllatkertünk gorillacsapata a kicsivel együtt már hat főt számlál: Golo, a csapat vezérhímje, aki egyben a kölyök apja is, valamint Liesel, az idősebb nőstény, akinek 40. születésnapját az idén ünnepeltük, 1989 óta laknak nálunk. Van továbbá két fiatalabb nőstény állat, Iringa és N’yaounda (utóbbi a mostani kölyök anyukája), és természetesen a két fiatal állat, a januárban nyolcadik születésnapját ünneplő Bongo és a most született jövevény.

A gorillák szaporodása nemcsak azért örvendetes, mert a nagyközönség körében népszerű állatokról van szó, hanem azért is, mert a gorillákat a kipusztulás veszélye fenyegeti, így minden kölyök megszületése újabb lépés a faj megmentése érdekében tett erőfeszítések sorában.