Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Három kölyök a gyűrűsfarkú makiknál 2016. április 29.

Már három kölyök cseperedik a gyűrűsfarkú makiknál. Az egyik még április elsején született, a két legfiatalabb pedig most hétfőn látta meg a napvilágot. A kicsik napjuk nagy részét azzal töltik, hogy anyjuk szőrzetébe csimpaszkodva vitetik magukat.

A gyűrűsfarkú makik mindig is közkedvelt állatok voltak, ám a Madagaszkár című animációs film emlékezetes figurája, Julien király még tovább javította a népszerűségüket. A velük való ismerkedést az is megkönnyíti, hogy Állatkertünkben olyan helyen mutatjuk be ezeket a katta néven is ismert félmajmokat, ahol a közönség is bemehet az állatok közé.

A jellegzetes, sávos farkú állatok most különösen érdemesek a figyelmünkre, mert ez idő szerint három kölyök is cseperedik nálunk. Napasztalt nőstényeink közül Mami és Gumus is hozzájárult a csapat gyarapodásához. Mami utódja április 1-én született, s róla már azt is sikerült kideríteni, hogy kislány, akit a Maya névvel vezettek be a makik törzskönyvébe. Gumusnak két kölyke is van, ám mivel ők április 25-én, vagyis most hétfőn jöttek a világra, náluk még nem sikerült kifigyelni, hogy milyen neműek. A kölykök ebben a korban még egész napjukat azzal töltik, hogy anyjuk szőrzetébe csimpaszkodnak, s ilyen módon cipeltetik magukat mindenhová. Majdnem féléves korukig szopnak, de már nyolc hónaposan megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is.

Állatkertünkben igen jól szaporodik ez az állatfaj, amit jól mutat, hogy az elmúlt nyolc évben minden tavasszal voltak újszülöttek. A faj szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen a gyűrűsfarkú maki őshazájában, Madagaszkár szigetén veszélyeztetettnek számít, az európai állatkertekben pedig regionális törzskönyvet vezetnek róla.