Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hat kölyök az ázsiai vadkutyáknál 2014. május 19.

Már a kifutón hancúroznak az ázsiai vadkutya kölykök. A ritka és veszélyeztetett kutyaféléket már több alkalommal is sikerült szaporítani Budapesten. Ez alkalommal hat kölyök született. Az apróságok jelenleg két hónaposak, de a közönség eddig nem túl sokat láthatott belőlük. A vörös farkas, illetve dhole néven ismert faj szaporítása nemcsak azért fontos, mert a kölykök nagyon aranyosak, hanem azért is, mert az állatkertekre jelentős szerep hárulhat e veszélyeztetett állatfaj megőrzésében.

Hat kölyök cseperedik Az ázsiai vadkutyáknál. A kölykök március 12-én születtek, de az első heteket egy mesterséges kotorékban töltötték, így a közönség ebben az időszakban egyáltalán nem láthatta őket. Májusban már többször előmerészkedtek, de még ekkor is nagy szerencsére volt szükség ahhoz, hogy a látogatók megfigyelhessék a jövevényeket. Mostanra viszont már kellően fejlettek és aktívak, így igen sok időt töltenek a kifutóban hancúrozással és játékkal, evéssel vagy éppen pihenéssel.

Az ázsiai vadkutya (Cuon alpinus) ritka, veszélyeztetett kutyaféle, amely eredetileg Ázsia középső, déli és délkeleti részén is általánosan elterjedt fajnak számított. Napjainkban Dél- és Délkelet-Ázsiában, a múltbeli elterjedéshez képest jóval kisebb területen fordul elő. Vadonbeli állományát néhány ezer egyedre becsülik a természetvédelmi szakemberek, s az is világosan látszik, hogy ez a szám évről évre csökken. Éppen ezért minősítették veszélyeztetettnek a faj természetvédelmi helyzetét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szakemberei.

Az ázsiai vadkutyákat szokták vörös farkasnak, illetve az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből származó névvel dhole-nak is nevezni. A vörös farkasok csapatban vadásznak, és olyan eredményesen képesek együttműködni, hogy vadászat dolgában együttes erővel még a tigrissel is felveszik a versenyt. A sikeres vadászat után elképesztő mennyiségű táplálékot képesek egyszerre elfogyasztani: egy kifejlett állat ilyenkor négy kilogrammnyi húst is felzabálhat. A faj kultúrtörténeti jelentőségét jelzi, hogy a dhole-ok Rudyard Kipling A dzsungel könyve című művében is helyet kaptak, éspedig a „Vörös kutyákról" szóló fejezetben. A világ állatkertjeiben valamivel több, mint kétszáz ázsiai vadkutya él összesen. Az európai állatkerti látogatók – bundájának vöröses színe miatt – sokszor összetévesztik a vörös rókával. A vörös farkasok azonban sokkal erőteljesebb felépítésűek. Amíg a Magyarországon is őshonos vörös róka tömege 3 és 10 kg között szokott lenni, az ázsiai vadkutyák 15-20 kg-osra nőnek.

Állatkertünkben 2008 óta élnek ázsiai vadkutyák. Eredetileg három nőstényből és két hímből állt a csapat, de az évek során több alkalommal, így 2009-ben és 2011-ben is sikeresen szaporodtak Budapesten. Az itt született állatok még az Egyesült Államokba is eljutottak, 2011-ben ugyanis két állatot a Minnesota Zoo-ba szállítottak. A jelenlegi budapesti csapat hat felnőtt állatból, illetve a nemrégiben született hat kölyökből áll. Az ázsiai vadkutyákat a Nagyszikla oldalában kialakított kifutójukban, az indiai antilopok mellett láthatja a nagyközönség.