Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Jövés-menés a mhorr gazelláknál 2017. december 1.

A vérfrissítés jegyében kisebb cserét hajtottunk végre a mhorr gazelláknál. Egy nálunk született nőstény Bécsbe utazott, helyette pedig egy másikat kaptunk Frankfurtból. A vadonban már teljesen kipusztult ritka patás megmentése a cél.

Állatkertünkben az idők során többféle gazellával is foglalkoztunk. Néhány évtizeddel ezelőtt a dorkász gazellák (Gazella [Gazella] dorcas) képviselték ezt a rokonsági kört Budapesten, mostanában pedig a dámgazella (Gazella [Nager] dama) Északnyugat-Afrikában őshonos alfaját, a mhorr gazellát (G. d. mhorr) mutatjuk be a nagyközönségnek.

Maga a dámgazella már eleve kritikusan veszélyeztetettnek számít, ám ezen belül a nálunk is látható mhorr gazellák esetében a helyzet még rosszabb. Ezek az állatok ugyanis a szabad természetben már teljesen kipusztultak, s csak azért nem került még fel a kihalt állatok listájára, mert állatkerti körülmények között akad még néhány száz példány.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2008 óta foglalkozunk ezekkel a rendkívül ritka, és igazán szemrevaló patásokkal. 2009-ben már szaporodtak is nálunk, és azóta is több alkalommal jöttek a világra mhorr gazellák Állatkertünkben. Ahhoz azonban, hogy megmentsük őket a kipusztulástól, a rendszeres szaporulaton kívül a tenyészállatok megfelelő összeválogatására is szükség van annak érdekében, hogy elkerüljük a rokontenyésztést, illetve az állomány egészére jellemző genetikai sokféleség csökkenését. Ez más veszélyeztetett fajok esetében is fontos dolog, de a mhorr gazella esetében különösen az, mert amikor a megmentésüket szolgáló tenyészprogram elindult, az akkor meglévő tenyészállomány sajnos már eleve igen belterjes volt.

Az elmúlt hetekben a mhorr gazelláinknál lezajlott jövés-menés is ezzel a szóban forgó tenyészprogrammal van összefüggésben. Az egyik nőstény állatunk, aki még 2014 áprilisában született nálunk, idén októberben Bécsbe, a Schönbrunni Állatkertbe került. Cserébe viszont egy új nőstény érkezett a németországi Majna-Frankfurt állatkertjéből. A cserére természetesen a vérfrissítés miatt volt szükség, vagyis annak biztosítása érdekében, hogy a további utódok is olyan pároktól szülessenek, akik között a lehető legkisebb mértékű a rokonság. A budapesti csapat egyébként hat egyedből áll, további négy állatunk pedig más állatkertekbe van kihelyezve.

Érdekesség, hogy a bécsi Schönbrunni Állatkertbe nem most először került budapesti mhorr gazella. Amikor ugyanis az osztrák főváros állatkertje 2014-ben belefogott a faj tartásába, és indulásképpen egy tenyésztriót szerzett be, az egyik nőstényt akkor szintén tőlünk érkezett a császárvárosba.