Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kazuár hírek 2017. április 7.

Lezárult a kazuárjaink állománycseréje. Korábban két tojónk volt, most egy tojó és egy kakas alkotja az állományt. Igaz, a jövendő tenyészpárt alkotó állatok most még nagyon fiatalok: a tojón jól látszik, hogy nem érte még el a kifejlett méretét.

A sisakos kazuár tekintélyes méretű futómadár. Látogatóinknak elég jó elképzelései is lehetnek erről a fajról, hiszen az elmúlt években folyamatosan bemutattuk őket. Ha viszont valaki mostanában járt a kazuárjaink kifutónál, könnyen előfordulhatott, hogy a szokott méretű madarakhoz képest egy jóval kisebb, láthatóan fiatal madárral találkozott.

A változás oka egyszerűen az, hogy a közelmúltban teljes állománycserét hajtottunk végre a sisakos kazuároknál. Eredetileg ugyanis két felnőtt tojó élt nálunk, akiket – nem tévedés – Dezsőnek és Matyinak hívtak. A nőivarú állatok esetén szokatlannak tűnő névválasztás egy régi időkre visszavezethető tréfa következménye. A kazuárok és az emuk esetében ugyanis nem könnyű az állatok nemének megállapítása. A régi időkben, amikor az állatkerti szakemberek eszköztára a mainál sokkal korlátozottabb volt, nem is mindig sikerült. Így aztán előfordult, hogy egyik-másik állat, amelyet hímnek gondoltak, s ezért hím állatnak való nevet is adtak neki, egyszer csak tojást rakott. Ma már ilyen meglepetés nemigen szokott előfordulni, hiszen rendelkezésre állnak a módszerek az állatok ivarának pontos meghatározásához. Amikor azonban Dezső és Matyi a nevüket kapták, a régi idők bizonytalan ivar-megállapítási gyakorlatának emléke még erősen élt a gondozók emlékezetében, különösen a neveket adó munkatársunkéban, aki állatkerti pályáját az 1970-es évek elején kezdte. Ezért – afféle önkritikus tréfaként – szándékosan adnak „fordított” neveket a madaraknak.

A két régi tojótól, Dezsőtől és Matyitól persze nem lehetett szaporulatra számítani, ezért az állomány átalakítását határoztuk el. Dezső egy csehországi állatkertbe került, Matyinak pedig, aki már koros matrónának számított, végül nem is kellet új otthont keresnünk, mert 2015-ben – éppen a kora miatt – elpusztult. Időközben viszont már 2014-ben megérkezett az új kakas, Köpsi, akit a Schönbrunni Állatkertből kaptunk ajándékba, néhány hónappal ezelőtt (egészen pontosan decemberben) pedig egy új tojót is sikerült beszereznünk. A Stella nevű tojó azonban még nagyon fiatal: 2016 áprilisában kelt ki a tojásból, tehát mostanában tölti be első életévét. A kifejlett méret eléréséhez tehát még sokat kell nőnie, és az ivarérettséget is csak két év múlva fogja majd elérni. Reméljük, hogy utána tojásokra is számíthatunk az új kazuár tenyészpártól!