Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Képek a pandakölyökről 2016. szeptember 17.

Egy hónappal ezelőtt már beszámoltunk a kis panda néven is ismert vörös macskamedvéknél született kölyökről, ám akkor még annyira el volt bújva, hogy fotózni sem lehetett. Most képet is mutatunk a bájos jövevényről.

Augusztus közepén már beszámoltunk arról, hogy június 26-án Aurora nevű vörös macskamedvénk egy kölyöknek adott életet. Fényképet azonban akkor még nem tudtunk mutatni róla, hiszen az apróság még ekkor is a kifutóban található odúk egyikében cseperedett. Az elmúlt napokban viszont már egyre több időt töltött ad odún kívül. Így aztán fotósunknak sikerült is lencsevégre kapnia az apróságot.

A már csaknem három hónapos jövevényről egyébként már az is kiderült, hogy hím, mi több, már nevet is kapott. A gondozók az Albert nevet választották, annál is inkább, mivel nemcsak az anyaállat, hanem Ambrus, az apa neve is A-betűvel kezdődik. Albert ugyan még most is visszajárogat az odúba, így azt még nem lehet mondani, hogy nyitástól zárásig bármely időpontban biztosan látható lenne, de azért már elég sok időt tölt a kifutó nyílt terein ahhoz, hogy kis szerencsével meg lehessen figyelni.

Aki alaposan szemrevételezi a kölyökről készült fotókat, annak feltűnhet, hogy az orr tájékán itt-ott ritkább a szőr, mint a est többi részén. Ez egy, még az odúban töltött időszakban keletkezett sérülés nyomának tűnik, amit az apróság még csetlő-botló korában szerzett. Az állatorvosok természetesen alaposan megvizsgálták (e vizsgálat során sikerült az állat nemét is megállapítani), de szerencsére semmi komoly probléma nincsen, a sérülés szépen gyógyul, és hamarosan nyoma sem lesz.

A kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvék (Ailurus fulgens) Ázsiában, a Himalája mérsékelt éghajlatú erdeiben őshonosak. Vadonbeli állományuk fogyatkozóban van, épp ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) is a „sebezhető” kategóriába sorolja a fajt fenyegetettségének mértéke alapján. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1990 óta foglalkozunk ezzel a fajjal, és a múltban már volt példa sikeres budapesti szaporításukra is. Az elmúlt években azonban nem nélkülöznünk kellett a szaporulatot, egészen addig, míg csaknem négy évvel ezelőtt sikerült egy megfelelő tenyészpárra szert tennünk Aurora és Ambrus személyében.

A kis pandák kezdettől fogva igen nagy népszerűségnek örvendenek, olyannyira, hogy a jelképes örökbefogadások száma alapján évek óta az élmezőnyben, az első tíz faj között vannak. Érdekesség, hogy Ambrusnak szinte mindig egy kicsit több örökbefogadója van, mint Aurorának, habár épp most augusztusban esett meg, hogy Aurora került az első helyre, megosztva az elsőséget a hasonlóan népszerű Norbival (tigris) és Nur-Nuru-Binnel (koala). A kis pandák arany fokozatú támogatója az Infogroup, amely, mint családi alapú vállalkozás, az egész panda családot, tehát Aurorát, Ambrust és a kis Albertet is örökbe fogadta.