Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Két borjú az indiai antilopoknál 2017. március 14.

Tovább folytatódik az indiai antilopok családregénye. Most épp két apróság cseperedik náluk: Ella még decemberben, Ettore pedig februárban jött a világra. A két anyaállat közül Bodza a harmadik, Bambi pedig a tizenegyedik borját neveli.

Két borjú is cseperedik a Nagyszikla oldalában látható indiai antilopok kifutójában. A nagyobbik – egy Ella nevű nőstény állat – még decemberben született Bambi, a rangidős anyaállat tizenegyedik borjaként. A kisebbik – aki hímnek bizonyult és az Ettore nevet kapta – február elején látta meg a napvilágot: az ő anyja Bodza, a 2013 novemberében nálunk született nőstény, aki egyébként Bambi, és a korábbi tenyészhím, a ma már Miskolcon élő Bambino lánya.

Indiai antilopjainkhoz valóságos folytatásos családregény kapcsolódik. A történet még 2009-ben kezdődött, amikor több évtizedes szünet után újra belefogtunk a kecskeantilopnak is nevezett patások tartására. Az akkor érkezett tenyészpár, Bambi és Bambino nászából az évek során összesen nyolc borjú született, s bár kettő közülük sajnos életképtelennek bizonyult, ötöt (a 2011 májusában született Bambinát, a 2012 szeptemberében született Berkenyét, a 2013 májusában született Bangitát, a 2013 novemberében született Bodzát és a 2014 júniusában született Babonát) az anyaállat sikeresen felnevelt, egyről (a 2015 januárjában született Boldizsárról) pedig az állatgondozók gondoskodtak, mesterséges neveléssel és cumisüvegből történő táplálással. A felcseperedett állatok nagy része más állatkertbe került, ám Bodza továbbra is Budapesten látható. Időközben azonban Bambinót ki kellett cserélni egy másik tenyészhímre, még azelőtt, hogy a lánya elérte volna a szaporodóképes kort. Ezért tehát – a rokontenyésztés elkerülése érdekében – Bambino 2014 szeptemberében a Miskolci Állatkertbe került, s onnan helyette még abban az évben egy Enzo nevű új hím érkezett hozzánk. Enzo érkezésekor Bambi már vemhes volt az előző hímtől, ám a januárra megszületett apróságot az új hím nem fogadta épp kitörő örömmel. Ezért is kellett végül mesterségesen felnevelni.

Bambi és Bodza 2015-ös (július 10-én és 15-én született), illetve 2016-os (május 14-én és június 3-án született) borjainak már Enzo volt az apja, és ő az apaállat a legutóbbi két borjú esetében is. Bár más állatainknál inkább az a hagyomány, hogy az utódok olyan nevet kapnak, amelynek kezdőbetűje azonos az anyaállatéval, indiai antilopjainknál – praktikus okok miatt – az apa neve a mérvadó. Ezért kaptak a mostani borjak is E-betűs neveket.

Az indiai antilopok kifutója közvetlenül szomszédos azzal a kifutóval, ahol Duncan, a szecsuáni takin lakik. A két férőhelyet elválasztó kerítés félig áteresztő kivitelű, azaz a takin nem tud átjönni az antilopok térfelére, az antilopok viszont kedvük szerint átjárhatnak a szomszédba. Így ha az ember épp nem látja az indiai antilopokat saját kifutójukban, érdemes megnézni, nincsenek-e éppen látogatóban a szomszédos takinnál.