Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kinyíltak az első hóvirágok 2016. január 29.

Ha virágpompáról még nem is beszélhetünk, legkorábban nyíló vadvirágaink már szirmot bontottak az Állatkert parkjában. Hóvirágból a legtöbbet a Xántus-ház előtti lejtőn láthatunk, de akad néhány virágzó téltemető is a Vombatház mellett.

A kertünket rendszeresen látogató nagyközönség számára bizonyára nem jelent újdonságot, hogy intézményünk nemcsak állatkert, hanem egyúttal növénykert is. S bár botanikai gyűjteményünkből ilyenkor, télvíz idején is sokat lehet látni, azért mégiscsak tavasszal és nyáron, illetve a részben ősz folyamán mutatja legszebb arcát. A téli hónapokban egyrészt a fűtött terekben virító trópusi növényekben érdemes gyönyörködnünk, másrészt a korán nyíló vadvirágokban, amelyekből több faj is megtalálható Állatkertünk parkjában.

E növények közül a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) a legismertebb. Az Állatkert parkjában több jellemző termőhelye is van, s a tél végére, illetve kora tavaszra egyes parkrészeken csaknem összefüggő virágszőnyeget alkot. A legjobban a délkelet-ázsiai állatoknak otthont adó Xántus János-ház előtti, dél felé néző lejtőn érzik magukat, a legkorábbi hóvirágok általában itt szoktak előbújni. Itt virítanak az idei év első hóvirágjai is, amelyek január közepén bontottak szirmot. Az elkövetkező hetekben persze a kert egyre több pontján találkozhatunk majd hóvirágokkal, például a Fácánosnál és a főbejárat környékén található parkrészeken is.

Ugyancsak korán szokott nyílni a találó nevű téltemető (Eranthis hyemalis), amelynek két jellegzetes termőhelye van Állatkertünkben. Az egyik a Kisszikla oldalában, a Xántus-házzal szemben, a másik pedig a Vombatház szomszédságában. Előbbi helyen ugyan majd csak az elkövetkező hetekben fognak előbújni a növények, ám a Vombatház melletti területen már most is láthatunk pár szál sárga színben pompázó téltemetőt.

Azt mondanunk sem kell, hogy ezek a virágok ott a legszebbek, ahol nőttek, éppen ezért mindenkit arra kérünk, hogy senkinek se jusson eszébe egy-egy szálat emlékbe hazavinni. Hiszen akkor hamar elfogynának, s a többi látogató már nem gyönyörködhetne bennük. Arról már nem is beszélve, hogy az Állatkert területe természetvédelmi oltalom alatt áll mint országos jelentőségű védett természeti terület, ráadásul mind a hóvirág, mind a téltemető védett növényfajnak számít. Vagyis nemcsak nálunk nem szabad leszakasztani őket, hanem másutt sem.