Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisállatokkal indul a szezon 2019. március 13.

A hosszú hétvégével indul a szezon. Ennek kapcsán már szerdán évadnyitó sajtótájékoztatót tartottunk, amelynek egyik sztárja egy ifjú kuszkusz volt. De rajta kívül is igen sok kisállat, kölyök és fióka látható most az Állatkertben

Bár Állatkertünk az év minden napján látogatható, az igazi szezon most, a március 15-éhez kapcsolódó hosszú hétvégén indul. Ezzel összefüggésben szerdán szezonnyitó sajtótájékoztatót is tartottunk, beszámolva a 2019-es év tervezett sok-sok programjairól és látnivalóiról.

Mindezek közül a mostani hétvége szempontjából alighanem azok a kisállatok, kölykök és fiókák a legfontosabbak, akiket már most is láthat a nagyközönség. Vannak köztük olyanok, akik ugyan már régebben születtek, de mivel fajukra lassú egyedfejlődés jellemző, a közönség még most is kölyökként láthatja őket. Ez a helyzet például AnnaHanna és Lone, a két orangután kölyök, Indigo, a gorillabébi, valamint Arun, a kiselefánt esetében. A tavaly világra jött kisállatok közül egyre önállóbb Remba, a zebracsikó, és Flódni, a sörényes hangyász kölyök, de persze még mindig rá vannak szorulva az anyai gondoskodásra. Az ősszel született, ritka aranyhasú mangábé kölyök is szépen cseperedik, s azóta már az is kiderült róla, hogy kislány.

A kisállatok külön csoportját alkotják az ifjú erszényesek. Ezeknél az állatoknál ugyanis az újszülöttek hónapokig az erszényben fejlődnek, így megesik, hogy az év utolsó hónapjaiban világra jött kölykök a gyakorlatban már a következő év kisállatai közé számítanak, hiszen akkor láthatja meg őket a nagyközönség is. Éppen ezt tapasztalhatjuk a Bennett-kenguruk, a rókakuzuk és a vombatok esetében is. A Bennett-kenguruknál jelenleg három nőstény erszényében is van kölyök, akik már rendszeresen kilesnek az erszényből, sőt, néhány héten belül várhatóan az erszényen kívülre is kimerészkednek. A kúszó erszényesek közé tartozó rókakuzuknál a kölyök már csak nagy ritkán tér vissza az erszénybe, s általában anyja hátán szokott csimpaszkodni. A legújabb – immár a negyedik Budapesten született – vombatkölyök megcsodálásához viszont most még elég nagy szerencse kell, de az állatkerti szakemberek szerint március végére itt is megnövekszik annak az esélye, hogy a közönség a saját szemével láthassa a jövevényt.

A ténylegesen az idei évben született kisállatokból sincs hiány! Január elseje óta a vízidisznóknál, a zöld agutiknál és több hüllőnél (boa, gyászos gekkó) is volt gyermekáldás, nemrégiben pedig a veszélyeztetett fajnak számító ázsiai vadkutyáknál (vörös farkas, illetve dól néven is ismert faj, amely A dzsungel könyvének köszönheti világhírét) is születtek kölykök, két anyától összesen hét apróság. Utóbbiak persze most még eléggé hajlamosak az elbújásra.

A szezonnyitó sajtótájékoztató egyik sztárja egy ifjú, a tavalyi évben született kuszkusz volt. a barátságos állatnak láthatóan nem sok gondja volt a nyilvánossággal, pedig annyi kamera és fényképezőgép vette célba, mintha valami ünnepelt híresség lenne. A rókakuzuhoz hasonlóan egyébként a kuszkuszok is a kúszó erszényesek közé tartoznak.

A szezonnyitó sajtótájékoztató annak részeként került sor a flamingók átköltöztetésére is. Népes rózsás flamingó kolóniánk, amely egyébként az egyik legnagyobb és legjobban szaporodó az európai állatkerti flamingó csapatok közül, a telet a Holnemvolt Vár fedett lovardájában, a Nyíhangárban töltötte. Ám a tavasz beköszöntével elérkezett az idő arra, hogy átköltöztessük őket nyári szállásukra. Az elkövetkező hetekben érdemes lesz megfigyelni, amint felépítik jellegzetes, miniatűr vulkánra emlékeztető székeiket, majd a mint kotlanak a fészekbe rakott tojásokon.