Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilm a „horrorisztikus” ősdarazsakról 2015. február 10.

Legújabb kisfilmünkben ékes ősdarazsakat be. Ezek az érdekes rovarok saját mérettartományuk „horror fenevadjai”, petéiket ugyanis elkábított csótányokra rakják, majd a kikelő lárva az élő csótányban fejlődik ki, s közben elevenen felfalja belülről.

Az ékes ősdarázs (Ampulex compressa) igazi „horror fenevad” a rovarok világában. Szaporodásuk módja ugyanis sokban emlékeztet arra, ami az Alien filmekben látható xenomorf szörnyeket jellemezte. Akik látták ezeket a filmeket, emlékezhetnek arra, hogy a bennük szereplő fiktív, kitalált teremtmények egyik életciklusukban endoparazitaként, vagyis belső élősködő módjára éltek, azaz egy ideig az emberi testben fejlődtek, majd onnan keltek ki. Bizonyos értelemben nagyon hasonlóan járnak el az ékes ősrovarok, petéjüket ugyanis elkábított csótányokra rakják. A petéből kikelő lárva bemászik a magatehetetlen, de továbbra is élő csótány testébe, majd belülről megeszi. Hogy a táplálék minél tovább életben maradjon, s így megőrizze frissességét, a lárva előbb a nem létfontosságú szerveket zabálja fel, ezután kerül sor a többire. Végül teljesen felfalja a gazdaállat szerveit, majd bebábozódik, s a kifejlett ősdarázs a csótány immár teljesen üres kitinvázából mászik elő.

Állatkertünkben hosszú évek óta sikeresen tartjuk és szaporítjuk az ékes ősdarazsakat. Rovarász kollégáink olyan komoly eredményeket értek el a velük kapcsolatos munka terén, hogy arra a nemzetközi állatkerti szakma is felfigyelt. Így mindazok, akik komolyabban szeretnének foglalkozni ezzel az állatfajjal, a mi munkatársainktól szoktak tanácsot kérni. Egy alkalommal már arra is sor került, hogy az itt szaporított állatokat küldtük ki az Egyesült Királyságba, hogy a BBC felvételeket készítsen róluk a Micro Monsters című, David Attenborough nevével fémjelzett természetfilm sorozathoz.

Az ékes ősdarazsak a Varázshegy belsejében, a parányok világát bemutató emeleti térben kerülnek bemutatásra, és egy kis szerencsével csótányvadászat közben is meg lehet őket figyelni. Kedvcsinálóképpen egy kisfilmet készítettünk ezekről az igazán izgalmas élőlényekről.