Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilm a jegesmedvék első pancsolásáról 2017. március 31.

Készítettünk néhány filmkockát azokról a pillanatokról, amikor a nemrégiben érkezett fiatal jegesmedvék először fedezhették fel a budapesti kifutóhoz tartozó medencét. A jegesmedvék nagyszerűen úsznak, tudományos nevük is „tengeri medvét” jelent.

Állatkertünk két fiatal jegesmedvéje, Belij és Szerij nemrégiben érkezett a Moszkvai Állatkertből. Az itt látható képkockák akkor készültek, amikor érkezésük után először engedtük le őket a kifutó alsó felébe, ahol a nagy medence található. Némi gondolkodás, víz alá leskelődés után önfeledten vetették magukat a habok közé.

Mint ismeretes, a jegesmedvék az Északi-sarkvidéken őshonosak. A Déli-sarkvidékkel ellentétben azonban itt nincs szárazföld, hanem a sarki jégmező alatt mindenütt tenger hullámzik. Így a jegesmedvék többsége szinte egész életében „tengeren” van, akkor is, amikor a jégmezőkön csatangol. Természetesen úszni is kiválóan tudnak, így aztán Constantine Phipps angol felfedezőnek minden oka megvolt arra, hogy a fajnak a „tengeri medvét” jelentő Ursus maritimus tudományos nevet adja 1774-ben.

A budapesti jegesmedve kifutóhoz tartozó medencét tizenegy évvel ezelőtt alakítottuk ki. Az akkor elvégzett korszerűsítés során az 1912-ben épült eredeti kifutót jelentős mértékben meg tudtuk növelni, így a jegesmedvék számára rendelkezésre álló alapterület a korábbi háromszorosára gyarapodott. Medence már a régi kifutóhoz is tartozott, de az a maga 18 köbméterével inkább csak mártózásra volt alkalmas. A tizenegy esztendeje átadott medence viszont már 350 köbméteres, valódi úszómedence a jegesmedvék számára, ráadásul a kialakítása olyan, hogy a közönség az 55 milliméter vastag üvegfalon át a víz felszíne alatt is láthatja az állatokat.