Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Köszöntsük fel együtt a kiselefántot! 2018. november 1.

Vasárnap délelőtt 11 órakor köszöntjük fel Arunt, a kiselefántot első születésnapja alkalmából. Mindenkit szeretettel várunk, aki velünk ünnepelne, illetve, aki látni szeretné, mit szól a kis Arun első születésnapi tortájához.

November 4-én vasárnap, délelőtt 11 órakor köszöntjük fel Arunt, a kiselefántot egyéves születésnapja alkalmából. A tulajdonképpeni születésnap ugyan jövő csütörtökre esne, de úgy gondoltuk, érdemes már most hétvégén felköszönteni őt, hogy a szülinapi ünneplés a mostani hosszú hétvégére, és ezzel együtt az őszi iskolai szünethez kapcsolódó programok és kedvezmények időszakára essen. Így várhatóan még többen tudnak majd együtt ünnepelni velünk, illetve meglátogatni az egyéves kiselefántot.

A szülinap közeledtével érdemes felidézni Arun eddigi életét, kezdve Angele, az anyaállat vemhességének hivatalos bejelentésétől! Magáról a születésről még aznap hírt adtunk, másnap pedig kisfilmen is megmutattuk a kicsi születésének pillanatait, majd azt is, amikor először kortyolt az anyatejből. Nevének kiválasztására szavazást is szerveztünk, ennek eredménye alapján neveztük el végül Arunnak. A névadás után is rendszeresen beszámoltunk a cseperedő elefántborjú mindennapjairól, például arról, hogyan kergeti a galambokat, hogyan „vízilabdázik", vagy arról, hogyan játszik a nővérével.

Ha már Ashánál, Arun 2013-ban született nővérénél tartunk, érdemes az elefántcsalád egészének viselkedését, működését megfigyelni. Először is azt, hogy az apuka, Assam külön van az anyukától, illetve az előző és a mostani kiselefánttól. Emberi szemmel nézve ez szokatlannak tűnhet, de az elefántoknál valójában ez a normális. Akik ugyanis nem egyszerűen az emberek világában szokásos dolgokat vetítik ki az elefántokra, hanem az elefántok életével kapcsolatos ismeretekkel is rendelkeznek, azok tudhatják, hogy az elefántcsordában csak a borjak között vannak hímek, a kifejlett elefántok azonban egy csordán belül mindig nőstény állatok. A hímek magányosan járnak, és csak párzási időben szoktak a nőstényekkel találkozni. Igaz ugyan, hogy a mi elefántbikánk, Assam az elefántok körében szokatlan módon eléggé nyugodt természetű apuka, és amíg csak egy kiselefántunk volt, gyakran össze is engedtük őket (és ez egészen megindító jeleneteket  eredményezett apa és lánya között), most viszont, hogy az előző utód már alig kisebb az anyaállatnál, és van egy újabb kiselefánt is, biztonságosabb, ha Assam külön van választva tőlük.

Ami pedig Ashát, Arun nővérét illeti, Angele, az anyaállat rá már nem annyira kicsiként, hanem e kis elefántcsorda egyik felnőtt tagjaként tekint. Az elefántcsordákat rendszerint egy tapasztaltabb nőstény vezeti, és ezt a szerepet nálunk egyértelműen Angele tölti be. Mivel a rangsorban ő áll az élen, és most a kisebbik borja számára a legfontosabb, a korábbiakhoz képest valamivel keményebben bánik Ashával. A táplálkozáskor például Angle a maga és Arun számára biztosítja az elsőbbséget. Ebből a helyzetből hetente egyszer-kétszer adódik némi összezördülés, s ilyenkor Angele, mint a csapat vezetője megrendszabályozza Ashát. Ebben azonban semmi rendkívüli nincsen, teljesen normális egy elefántcsordán belül. Angele figyelmeztetésére Asha elég hamar megtalálja a helyét a rangsorban, és máris gond nélkül tud folytatódni az együttélés. Az ilyen összezördüléseket maximum akkor lehetne elkerülni, ha Ashát a többiektől különválasztva, magányosan tartanánk. Az viszont rendkívül idegen és káros élethelyzet lenne egy nőstény elefánt számára. Egy állatkerti elefántcsapatban nem lehet mindenki főnök, ahogyan a szabad természetben sem.

Az eddig leírtakból is látszik, milyen érdekes az élet elefántjainknál. Már csak ezért is érdemes meglátogatni őket! November 4-ig erre kiváló lehetőség kínálkozik, hiszen addig még tartanak az őszi iskolai szünethez kapcsolódó programok és kedvezmények, a gyermekek pedig 200 forintos jelképes áron kereshetik fel Állatkertünket. A szóban forgó időszak utolsó napján, 4-én pedig – amint írtuk – azt is láthatja a közönség, hogyan köszöntjük fel Arunt születésnapja alkalmából, és persze, hogy mit szól élete első születésnapi tortájához.