Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

nincs időjárási adat

Légy ott! Fóka-móka az oroszlánfókáknál 2017. május 19.

Hallott már a „Légy ott!” programokról? Így nevezzük az előre meghirdetett időpontban történő állatos eseményeket, látványetetéseket, tréningeket és más hasonló érdekes programokat. Ezek közé tartozik a Fóka-móka az oroszlánfókáknál.

Állatkertünkben nemcsak bemutatjuk az állatokat, hanem olyan programokat szervezünk, hogy a közönség tanúja lehessen állaink életének fontos, nagy aktivitással járó érdekes eseményeinek. Régebben a szerencsén múlt, hogy éppen akkor volt-e etetés, amikor a látogató az adott állat kifutónál járt, vagy akkor foglalkozott-e éppen a gondozó az állatokkal. Ma már a legérdekesebb ilyen programokra előre meghirdetett időpontban kerül sor, hogy senki le ne maradjon róla. A részletes programkínálat itt olvasható.

A Légy ott! név alatt meghirdetett programsorozat egyik legnépszerűbb eseménye a Fóka-móka, azaz az oroszlánfókák etetése és tréningje. Oroszlánfókáink tengeri halat (hering, makréla stb.), valamint tintahalat esznek. A takarmányt azonban a gondozók egy tréninghez kapcsolódóan, mintegy jutalomfalatként adják oda az állatoknak.

A tréning során a gondozók csak pozitív megerősítést alkalmaznak. A kézjelekkel, illetve a célpálcával (targetbottal) jelzett feladatok elvégzéséért cserébe az állatok jutalomfalatokat kapnak, de a tréning mozgásos elemeit nemcsak ezért, hanem a foglalkoztatás öröméért, illetve a rájuk irányuló figyelem öröméért is végzik. Az elvégzendő feladatok nem cirkuszi mutatványok, hanem mindegyikük a fókák természetes mozgásformáiból és viselkedéséből van levezetve, még akkor is, ha a tréninghez a természetben egyébként nem megtalálható eszközöket (karika, labda) is használunk. A tréning célja egyébként igen összetett: egyrészt programot adunk vele az állatoknak, másrészt a rendszeresen tréningezett állatok egészségvédelme is könnyebben megoldható (gondoljunk csak egy vérvételre, vagy egy ultrahangos vizsgálatra). Ráadásul a tréning a közönség számára is érdekes, látványos.