Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mérgesek, de gyönyörűek 2018. szeptember 19.

A különféle mérges állatok Állatkertünk egyik specialitásának számítanak. Bár a hírük nem mindig jó, valójában nagyon érdekes és izgalmas, és sokszor kifejezetten látványos állatok. Legújabb kisfilmünk róluk szól.

Állatkertünk egyik fontos küldetése, hogy az élővilág sokféleségének minél szélesebb keresztmetszetét mutassa be a nagyközönségnek. Ennek megfelelően nálunk nemcsak emlősöket és madarakat, hanem rajtuk kívül sokféle hüllőt, kétéltűt, halat és gerinctelent is láthatnak a látogatók. A hüllőket jelenleg 121 faj képviseli, közülük 19 számít mérges állatnak.

A bemutatott mérges fajok legnagyobb része mérgeskígyó: 16 féle látható belőlük a 2009-ben megnyitott Mérgesház emeletén, amely Közép-Európa legnagyobb mérgeskígyó bemutatójának számít. Intézményünk emellett egyike a világ azon kevés állatkertjének, ahol a mérgesgyíkok mindkét faja, így a gila és a mexikói viperagyík is bemutatásra kerül. Közülük a gilát a Mérgesházban, a viperagyíkot pedig a Pálmaház épületében kialakított America Tropica bemutatóhelyen lehet megtekinteni.

És persze nem szabad elfeledkezni a komodói varánuszokról sem, amelyekről csak a közelmúltban derítette ki a tudomány, hogy ők is rendelkeznek méreggel. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2008 óta tartjuk ezt a fajt: az akkor érkezett állat, a ma már 11 éves Irwin a Mérgesház földszintjének lakója, a közelmúltban érkezett két másik, fiatalabb komodói sárkánynak pedig az új Sárkányházban alakítottunk ki férőhelyet.

Bár a mérges hüllők nem feltétlenül tartoznak a népszerű, „cuki" állatok közé, valójában igen érdekes, izgalmas, és sokszor kifejezetten látványos állatok. Legújabb kisfilmünkben éppen ezért őket mutatjuk be.