Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mit kell tudni a kínai lampionművészetről? 2016. április 14.

Április 8-tól május 22-ig látható az Állatkertben a Sárkányok Éjszakái kínai fényvarázs. A különleges bemutató kapcsán érdemes röviden megismerkedni a kínai lampionművészettel, hiszen ilyen jellegű tárlat Európában csak nagyon ritkán látható.

Az olyan művészeti ágak, mint a festészet, a szobrászat, vagy éppen az építészet igen jól ismertek az egész világon. A porcelánművesség és a kalligráfia már nem ennyire univerzális, de azért sok helyen, így például Európában és Kínában is művelik ezeket a művészeteket. A lampionművészetnek azonban leginkább csak a kínai kultúrkörben vannak jelentős hagyományai.

A lampionok egész Kínában nagyon népszerűek, a hagyományos naptárban pedig igen sok olyan ünnep és esemény van, amelyen rendszerint a lampionok is előkerülnek. Ezeket a lampionokat Európában sokan csak alapformájukban ismerik, vagyis egy kerek, nagyjából sütőtök méretű, többnyire piros, esetleg sárga színnel díszített világító papír- vagy selyemlampion jelenik meg lelki szemeik előtt. A lampionkészítés technikája – vagyis a vázra húzott színes selyem, s az alkotáshoz kapcsolódó belső megvilágítás – azonban szinte bármilyen forma kialakítására lehetőséget biztosít, s a lampionművészek természetesen élnek is ezzel a lehetőséggel.

A kínai lampionművészetet bemutató nagyobb szabású tárlatok meglehetősen ritkák Európában. Az elmúlt években azonban sor került néhány ilyenre egy kínai, közelebbről sanghaji kötődésű kultúraközvetítő szervezet tevékenysége nyomán. Elsősorban a holland és a belga közönség láthatott ilyen lampion bemutató, méghozzá nagyrészt ottani állatkertekben és botanikus kertekben. Egy ilyen kert esztétikai és technikai szempontból is igen alkalmas helyszín a kínai fényvarázs bemutató számára, ráadásul a szóban forgó lampionok többsége állatokat, illetve növényeket jelenít meg a lampionművészet eszközeivel. A belga és holland bemutatókat leszámítva Európa más részein nem nagyon volt még hasonló lampionfesztivál, így Közép-Európában, s ezen belül Magyarországon is most először láthat ilyesmit a nagyközönség Állatkertünk, illetve a megrendezésben ugyancsak részt vállaló Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. jóvoltából.

A Sárkányok Éjszakáin sok száz, majdnem ezernyi egyedi lampionból összeállított kompozíciókat, méghozzá összesen félszáz ilyen kompozíciót láthat a nagyközönség. A főbejáratnál mindjárt egy húszméteres sárkányfigurával találkozhat a közönség, de megjelennek a kínai zodiákus alakjai, illetve nagyon sokféle állat és növény is. Sőt, még ősembert formázó lampionok is akadnak, kőbaltával a kezük ügyében.

A formák, színek és fények kavalkádját csodálva érdemes azt is megfigyelni, hogy amint más művészeti ágaknál, a lampionművészetben is léteznek különféle irányzatok. A legtöbb alkotás a realisztikus irányzatot képviseli, vagyis a különféle állatokat a természeteshez közelítő alakban és színben igyekeznek megjeleníteni. Másfajta irányzatnak felelnek meg viszont azok a lampionok, amelyeken inkább a kortárs távol-keleti animációs mesefilmekből ismert figurák arányai jelennek meg. A tárlat tehát tisztán művészeti szempontból is nagyon érdekes, de legalább ennyire jó dolog, hogy az apróbbak és nagyobbak érdeklődését egyaránt felkeltő, színpompás, fénylő lampionok rendre fényképezésre csábítják a Sárkányok Éjszakái – kínai fényvarázs látogatóit.

További információk a programról >>>