Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Molnár Gábor „tábora” a Pálmaházban 2018. július 27.

A dél-amerikai esőerdők világának egyik legnagyobb hatású hazai megismertetője Molnár Gábor (1908-1980), a hírneves utazó és író volt. A Pálmaház egyik szegletét úgy rendeztük be, mintha csak az ő dzsungelbéli táborhelye lenne.

Aki érdeklődik a trópusi Dél-Amerika élővilága iránt, bizonyára találkozott már Molnár Gábor (1908-1980) nevével. A jeles utazó és író könyvei – köztük a Kalandok a brazíliai őserdőben, Az óriáskígyók földjén, a Jaguárországban, vagy az Ahol az ösvény véget ér) első kézből ismertették meg a hazai olvasókat e távoli vidékek érdekes élővilágával és Molnár Gábor izgalmas kalandjaival. Műveinek népszerűsége nyomán az 1960-as és '70-es években az egyik legolvasottabb hazai írónak számított. Napjaink hazai zoológusainak és állatkerti szakembereinek egy része is – többek között – Molnár Gábor könyvein nőtt fel.

Molnár Gábor életét végigkísérte az Állatkerttel való kapcsolat is. Gyermekként sok időt töltött el itt, s az Állatkertünkben megfigyelt egzotikus állatok inspirálhatták arra, hogy huszonéves fiatalként csatlakozzon egy Brazíliába készülő zoológiai expedícióhoz. Az Állatkert számára több eleven állatot is hozott, illetve küldött haza, idősebb korában pedig számos előadást tartott az egykori Barlang moziban (a mai Barlangteremben).

A Pálmaházban, ahol elsősorban a trópusi Közép- és Dél-Amerika élővilágát mutatjuk be, nemrégiben stílusos emléket állítottunk Molnár Gábornak (a stílusos jelzőt nem mi találtuk ki, hanem Molnár Gábor leánya használta rá ezeket a szavakat). Az anakondák terráriuma mellett ugyanis berendeztük a nagy utazó-író őserdei táborát, függőággyal és minden más felszereléssel. Meg persze egy táblával, hogy a fiatalabbak, vagy épp az Állatkertünket felkereső külföldiek is megismerhessék Molnár Gábor munkásságát.