Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Muflonbárány született 2016. április 8.

Állatkertünk legfiatalabb újszülöttje egy aranyos muflon bárány. A jövevény március 30-án látta meg a napvilágot, s a Bagolyvár mellett, az oroszlánfókákkal szemközti muflonkifutóban bárki megcsodálhatja, természetesen a felnőtt muflonokkal együtt.

A tavasz eljövetelével egyre több kölyköt és fiókát láthatnak azok, akik kilátogatnak az Állatkertbe. A közelmúltban például a muflonoknál volt gyermekáldás. Az igazán bájos külsejű bárány március 30-én született, s a nagyközönség máris láthatja őt a Bagolyvár szomszédságában található muflonkifutóban, természetesen a felnőtt állatokkal együtt.

Állatkertünkben jelentős hagyományai vannak a muflontartásnak: hosszú éveken keresztül a mai pingvinmedence helyén, a Norvégház alatt volt a lakóhelyük. Az 1990-es évek második felében aztán átmenetileg abbamaradt a muflonok tartása, s ez az állapot jó másfél évtizedig eltartott. Végül 2014 szeptemberében újra elkezdtünk foglalkozni ezzel az állatfajjal. Akkor három állat érkezett a Budakeszi Vadasparkból, két jerke és egy akkor még elég fiatal kos. A tenyészállatok ifjú kora miatt mostanáig kellett várni az első szaporulatra.

Miután a bárány megszületett, az apaállatot néhány napig el kellett különíteni a többiektől, mert nem viselkedett túl jól a jövevénnyel. Mostanra azonban minden rendbe jött, s mindenki egy időben használhatja a kifutót. A bárány is meglehetősen aktív, pedig az első napokban rendszerint a kifutó félreeső részén rejtőzködött. Most viszont már igen jó eséllyel láthatja őt a nagyközönség.

A muflon egyébként rendkívül érdekes állat. Magyarország középhegységeiben viszonylag elterjedtnek mondható, s így sokan őshonos vadállatként tartják számon. Az igazság azonban az, hogy az európai muflon eredetileg a földközi-tengeri szigetek, mindenekelőtt Korzika és Szardínia lakója volt, s Magyarországra csak az 1800-as évek végén, az 1900-as évek legelején telepítették be, méghozzá döntően vadászati céllal.

Bár vadállat, de közeli rokonságban áll a háziasított juhokkal, sőt mi több, egyes helyeken azt olvashatjuk, hogy a muflon voltaképpen a házi juh vad ősének tekinthető. Ez azonban csak abban az értelemben igaz, hogy számos nyelvben a muflon szót nemcsak az európai muflon megnevezésére használják, mint a magyar nyelvben, hanem az összes vadjuh megnevezésére egyszerre. A vadjuhoknak ugyanis számos különböző fajuk, illetve alfajuk ismeretes, s ezek egyike lehetett a házi juh vad őse. Maga a muflon azonban egyes vélemények szerint nem is annyira természetes forma, hanem a mai muflonok a háziasítás egy fokán már az ókorban megrekedt, utána pedig újra elvadult juhállományra vezethetők vissza. A témával foglalkozó szakemberek sokat vitatkoznak ezen a kérdésen, és folyamatosan kutatják annak részleteit. Mindenki által elfogadott megállapítás azonban eddig még nem született.