Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nagy mara kölykök születtek 2017. október 13.

Az elmúlt néhány hét során összesen öt nagy mara kölyök született a Dél-Amerikai kifutóban. A szeptember végén született kölyköket már most is elég jól lehet látni, de nemsokára az októberiek is mind gyakrabban merészkednek majd elő.

A Dél-Amerikában őshonos, a rágcsálók, azon belül pedig a tengerimalacfélék rokonsági körébe tartozó nagy marák (Dolichotis patagonum) Állatkertünk hagyományos látnivalói közé tartoznak. Több mint húsz éve megszakítás nélkül foglalkozunk ezzel az állatfajjal, sőt, intézményünk történetének korábbi szakaszaiban is voltak olyan időszakok, amikor bemutattuk őket. Az elmúlt bő két évtized során kezdetben az egykori Teveház végében (nagyjából ott, ahol ma az Elefántcsarnok van), majd a Bagolyvár előtti lejtőn (a jelenlegi muflonkifutó térségében) éltek a nagy marák, 1999 óta pedig a Dél-Amerika kifutóban láthatja őket a nagyközönség.

Nagy maráink nagyszerűen érzik magukat, a róluk való gondoskodást pedig rendszeres szaporulattal hálálják meg. Az elmúlt hetekben történetesen öt kölyök jött a világra: kettő szeptember 21-én, egy szeptember 30-án, a két legkisebb pedig október 10-én. Az apróságok közül különösen a szeptemberi kölykök már egészen jól láthatóak.

Mivel a faj neve nagy mara, a kölykök hiába aprók, nem lehet őket kis maráknak hívni, hanem ehelyett a kis nagy marák a helyes elnevezés (hangozzék ez bármennyire is furcsán). A kis mara ugyanis már egy másik, egyébként a nagy marákkal közeli rokonságban álló állatfajnak (Dolochotis salinicola) a neve. Újabban ez utóbbi fajt, tehát a kis marákat is bemutatjuk az Állatkertben: érkezésükről május elején már beszámoltunk olvasóinknak. És ha a jövőben a kis maráknak is lesznek kölykeit, őket kis kis maráknal lehet majd nevezni.