Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Nevet kaptak az oroszlánkölykök 2013. április 17.

Két lány és két fiú. Ez az eredménye az Állatkert kéthónapos oroszlánkölykeinél ma elvégzett ivarmeghatározásnak. S ha már a nemük kiderült, mindjárt nevet is kaptak a „Macskák” sztárjainak segítségével.

Oroszlánok névadásaSzerdán délután különleges esemény keretében kaptak nevet Állatkertünk kéthónapos oroszlánkölykei. A ritka indiai oroszlánoknak a „Macskák" című musical egykori és mai sztárjai választottak neveket. A kicsik még február 15-én születtek, eddig azonban nem kerülhetett sor a névadásra, hiszen nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen neműek. Ehhez ugyanis kézbe kell venni, meg kell vizsgálni őket, amit Shirwane, az anyaállat természetesen nem engedne. Két hónappal a születésük után azonban mindenképpen kézbe kellett venni őket, hiszen ilyenkor esedékes a védőoltások beadása is. A négy kölyköt tehát nagyjából félórányi időre különválasztották az anyjuktól.

A kisoroszlánoknak először a nemét állapítottuk meg, így most már tudni lehet, hogy a négy kölyök közül kettő nőstény, kettő pedig hím ivarú. Ennek alapján már el lehetett nevezni őket. A nevek kiválasztására az Állatkert a „Macskák" című musical egykori és mai szereplői közül négy színművészt, Haumann Pétert, Oroszlán Szonját, Sári Évát és Puskás Pétert kérte fel. A művészek közül Haumann Péter Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes Művész, a Nemzet Színésze korábban is kapcsolatban állt intézményünkkel. A „Keménykalap és krumpliorr" című ifjúsági tévéfilmsorozatban ugyanis éppen az Állatkert igazgatóját alakította. Oroszlán Szonjának pedig már csak a neve alapján is mindenképpen helye volt a kisoroszlánoknak nevet adó művészek között. A kisoroszlánok a következő neveket kapták:

Név leírva kiejtve jelentése ivar névadó
Surina Szurina „istennő” nőstény Oroszlán Szonja
Salima Szalima „boldog” nőstény Sári Éva
Sinha Szína „hős” hím Haumann Péter
Sachin Szacsin „a lényeg” hím Puskás Péter

Oroszlánok névadása

Az állatkerti hagyományoknak és névadási szokásoknak megfelelően a nevek mindegyike indiai eredetű, hiszen indiai oroszlánokról van szó, és mindegyik név „s" vagy „sz" betűvel kezdődik, utalva az anyaállat, Shirwane nevének kezdőbetűjére.

A névadást követően mind a négy kisoroszlán bőr alá ültethető azonosító chipet, szájon át beadott féreghajtó pasztát, illetve egy kombinált védőoltást is kapott. A védőoltás három vírusos megbetegedéssel, a panleukopéniával (macska szopornyica), a rhinotracheitisszel (fertőző macskanátha) és a kalicivírusos náthával szemben alakít ki védettséget a négy kölykök szervezetében. Ha már megfogtuk, meg is mértük a kisoroszlánokat. A négy kicsi közül kettő 7,5 kg-osnak, a Sachin nevű hím egy kicsit nehezebbnek, majdnem 8 kg-osnak bizonyult.

Surina, Salima, Sinha és Sachin az első Magyarországon született indiai oroszlánkölykök. Maguk az indiai oroszlánok (Panthera leo persica) rendkívül ritkák, a szabad természetben alig 300 példány él belőlük, és nagyjából ugyanennyire tehető az állatkerti állatok száma is. Mivel India több államában is terveznek visszatelepítési programokat, ezeknek az élőhelyeknek a benépesítésében várhatóan nagy szerephez jutnak majd az állatkerti születésű indiai oroszlánok. Így a négy budapesti kölyök világra jövetelének és egészséges fejlődésének természetvédelmi jelentősége is van. Emellett az elmúlt hetekben valósággal a közönség kedvenceivé váltak. A kölyköket és az anyaállatot az India-házban láthatja a nagyközönség.