Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Orangután hétköznapok 2017. május 17.

Hattagú orangután közösségünk a látogatók kedvencei közé tartozik. Nemcsak azért, mert két kölyök is cseperedik náluk, hanem mert mindig történik valami. Szívesen merülnek önfeledt játékba, de megesik, hogy a „kalapdivat” jobban érdekli őket.

Szumátrai orangutánjaink összesen hatan vannak. Közülük hárman teljesen kifejlett állatok. Chuij, a hím a legidősebb, ő már 21 esztendős. A két nőstény közül Lia nemsokára betölti a 16. életévét, Jula pedig ősszel lesz 15 éves. Mindkét nőstény kölyköt is nevel éppen: Jula kicsinye, AnnaHanna 2014 novemberében, Lia kölyke, Lone pedig egy hónappal később jött a világra. A közösség tagja még Moira, aki áprilisban volt hét éves, tehát még nem felnőtt, de azért már kölyöknek sem lehet nevezni. Bár a szabad természetben az orangutánok jobbára magányosan élnek (kivéve persze a kölyköket, akik viszont elég sokáig maradnak az anyjukkal), a hat állat – persze megfelelő szakmai megoldások alkalmazásával – különösebb gond nélkül tartható együtt is.

Az Állatkert történetében jelentős múltja van az orangutánok tartásának, szaporításának. Ennek ráadásul természetvédelmi jelentősége is van, hiszen a vadonban ez az állatfaj kritikusan veszélyeztetettnek számít. Mindezek mellett az orangutánok a közönség körében is nagyon népszerűek. Tapasztalatunk szerint ez részben azért van, mert ezek az állatok – emberszabású majmokként – sokban emlékeztetnek ránk, emberekre, ráadásul a közösségükben szinte mindig történik valami.

A két kölyök, és a süldő állat is szívesen játszik, bolondozik, sőt, az ilyen programokba a két anyaállat is könnyűszerrel bevonható. Chuij, a hím ennél azért tartózkodóbb, sok látogató egy bölcs öreghez szokta hasonlítani (pedig Chuij öregnek azért nem mondható), aki kiegyensúlyozott nyugalommal tekint a világra. A kalapdivat azonban őt is foglalkoztatja.

Az állatkerti orangutánoknál széles körben megfigyelt jelenség, hogy a játékszerként kapott tárgyakat, textíliákat, kartondobozokat, vödröket és műanyag ládákat előszeretettel húzzák a saját fejükre, hogy aztán elégedetten szemlélhessék alóla a világot, vagy akár teljesen elbújjanak. A dolog alighanem az orangutánok természetes fészeképítési magatartásával van összefüggésben. Mindenesetre elég mókás látvány, amint a megfontolt, komoly arckifejezésű Chuij egy a fejére borított műanyag láda alól kandikál ki.