Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

nincs időjárási adat

Ormányosmedve kölykök születtek 2013. június 21.

Két ormányosmedve kölykök született Állatkertünkben. Az apróságok most kéthetesek, egyiküket az anyaállat, a másikat pedig a gondozók nevelik. Míg az anya meglehetősen idősnek számít, a kölykök apja olyan fiatal, hogy csak az elmúlt hónapokban érte el az ivarérettséget.

Két ifjú ormányosmedve cseperedik a Állatkertünkben. Az állatok most két hetesek, és bár testvérekről van szó, mindkét állatnál más-más nevelési módszert alkalmazunk. Az egyik kölyök ugyanis teljesen természetes módon cseperedik: Júlia, a tizenöt esztendős, tehát meglehetősen idős anyaállat gondoskodik róla. A másik kicsit azonban néhány nap elteltével különválasztottuk és gondozóink mesterségesen kezdték el nevelni. Fennállt a veszélye ugyanis annak, hogy az idős nőstény nem lesz képes mindkét kölyköt rendben felnevelni. Emellett az „Állatok akcióban” című népszerű etológiai állatbemutató viszonylag szelíd (nem igazán simogatható, de azért emberek közé vihető) ormányosmedvéinek utánpótlásáról is gondoskodni kell. A gondozók által nevelt állatot tehát, aki éppen a mesterséges nevelés miatt várhatóan felnőtt korában is együttműködő lesz, a későbbiekben az állatbemutatókon láthatja majd a közönség.

A szülőktől különválasztott kicsiről már biztosan lehet tudni, hogy hím, és a gondozók már keresik azt a nevet, ami jól kimondható hívónévként is. A másik, az anyja mellett hagyott kölyökről viszont pillanatnyilag még nem tudni, hogy milyen nemű. A kölykök szülei egyébként furcsa párt alkotnak. Az anya tizenöt éves életkorával ugyanis olyan idős, hogy szinte már az is biológiai különlegességnek számít, hogy sikeresen utódokat hozott a világra. A hím azonban csak a közeljövőben tölti be negyedik életévét, így az ivarérettséget is csak az elmúlt fél évben érhette el.

A vörösorrú ormányosmedve (Nasua nasua) a mosómedvefélék rokonságába tartozó, Közép- és Dél-Amerikában honos erdőlakó emlősállat. Étlapján rovarok, apróbb gerincesek, madárfiókák és tojások mellet nagyrészt növényi eredetű táplálékok, gyümölcsök, bogyók és gombák szerepelnek. A nőstények 77 napos vemhesség után 1-4 utódot hoznak a világra. Az apróságok felnövekedve 3 éves koruk után érik el az ivarérettséget. Élettartamuk a vadonban ritkán haladja meg a 7-8 évet, állatkertekben viszont akár 15-17 évig is élhetnek.