Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Őszi gundikölykök 2017. október 26.

Újabb két kölyökkel gyarapodott a Varázshegyben látható gundik immár 22 tagot számláló csapata. A bájos kisemlősök meglátogatására jó lehetőség kínálkozik az őszi iskolai szünet ideje alatt, amikor a 14 éven aluliaknak díjmentes lesz a belépés.

A Varázshegyben látható gundikról (Ctenodatylus gundi) utoljára nyár derekán adtunk hírt, az akkoriban született kölykök okán. Azóta viszont újabb apróságokkal gyarapodott az Afrikában őshonos kisemlősök csapata. A legifjabb kölykök – összesen kettő – szeptember 27-én látták meg a napvilágot, vagyis most épp egy hónaposak, ami azt jelenti, hogy immár a nagyközönség is jól láthatja őket. Az első egy-két hétben ehhez azért egy adag szerencse is kellett. A mellékelt kép pár napos korban mutatja a kölyköket, azóta azért már nőttek egy kicsit, de változatlanul nagyon aranyosak. Ha valaki Állatkertünkben jár, mindenképpen érdemes felkeresni ezeket az állatokat, nemcsak a kölykök miatt – akik persze nagyon aranyosak -, hanem azért is, mert a gundik valóságos közösséget alkotnak, amely közösségben szinte mindig történik valami.

Maga a faj is rendkívül érdekes, elég, ha csak annyit mondunk el róluk, hogy a hátulsó lábaikon speciális fésűszerű sörték találhatók, amelyekkel az állatok rendszeresen fésülgetik selymes bundájukat annak érdekében, hogy az a legtökéletesebb hőszigetelő rétegként működjön. Ráadásul a gundik nálunk annyira jól érzik magukat, hogy rendszeresen megörvendeztetnek bennünket újabb és újabb kölykökkel. Beszédes tény, hogy amikor 2013-ban – Magyarországon elsőként – elkezdtünk a fajjal foglalkozni, eredetileg nyolc állat érkezett hozzánk, most viszont 22-en vannak. Pedig az itt született utódok közül már nincs mindegyik nálunk, hiszen az elmúlt években több más állatkertbe is szállítottunk belőlük. Ráadásul az eredet nyolc állatból sincs már meg az összes, mivel több mint négy évvel ezelőtti érkezésük óta már csaknem egy „gundi-öltőnyi” idő telt el.

A legifjabb, most éppen egy hónapos korban lévő kölykök, és a gundicsapat többi tagjának meglátogatására nagyszerű alkalom kínálkozik az október 28. és november 5. közötti időszakban, vagyis az őszi szünetben és a hozzá kapcsolódó hétvégi napokon. Ebben a kilencnapos időszakban ugyanis az állatkerti halloween keretében számos programmal várjuk a látogatókat, ráadásul a 14 éven aluli gyermekek számára is díjmentes lesz a belépés. További kedvezményt kínálunk a nyugdíjasoknak is, hiszen a „Nyugdíjas Ősz” ideje alatt, október és november hónapokban a szépkorúakat is jelentős kedvezményekkel várjuk.