Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pelikánfiókák a Nagy-tónál 2016. április 15.

Állatkertünk egyre több állatánál láthat a közönség kölyköket és fiókákat. A pelikánoknál például három fióka is cseperedik: a rózsás gödényeknél egy, a borzasoknál kettő. Velük együtt már csaknem félszáz pelikán lakja az állatkerti Nagy-tó térségét.

Ismét fiókát nevelnek a Nagy-tó térségében látható pelikánok. Ezeket a jellegzetes vízimadarakat Állatkertünkben két faj is képviseli. A rózsás gödényeknél (Pelecanus onocrotalus) egy fióka cseperedik éppen, a borzas gödényeknél (Pelecanus crispus) pedig kettő. A jövevények – nagyjából egy hónapon át tartó költési időszak után – március derekán keltek ki a tojásból, tehát a napokban lesznek egy hónaposak. A pelikánoknál azonban bő két hónap után kerül sor a fiókák kirepülésére, éppen ezért – bár már sokat nőttek kikelésük óta – még egy ideig a fészekben lehet látni őket. A fészkelőhely a Nagy-tó nyugati sarkánál, az Ausztrálház felé eső part feletti magaslaton található. A fészkeket és a fiókákat legjobban a Derby-kenguruk kifutója felől nézve lehet megfigyelni.

A borzas gödény Délkelet-Európában és Ázsia egyes területein egészen Kínáig számít őshonosnak, a rózsás gödény Afrikában és Ázsiában jellemző inkább, Európában főként a Fekete-tenger partvidéke mentén, különösen a Duna-deltában lehet találkozni velük. Időként a Kárpát-medencébe is betévednek, ezért hivatalosan a Magyarországon honos állatfajok listáján is szerepelnek, mi több, természetvédelmi oltalom alatt is állnak, hiszen mindkét faj a fokozottan védett kategóriába tartozik. Tartásuknak és bemutatásuknak Állatkertünkben komoly hagyományai vannak, s mind a rózsás, mind a borzas gödény rendszeresen szaporodik is nálunk. Az elmúlt bő fél évtizedben minden évben voltak pelikánfiókák, méghozzá mind a két fajnál.