Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pitontojások húsvétra 2019. április 11.

Tigrispitonjaink is készülnek a közelgő húsvétra: egyikük legalábbis a napokban egy halom tojást rakott. Az elkövetkező, nagyjából két hónapon át tartó időszakot kotlással fogja tölteni, ami olyan, mintha szűnni nem akaró csuklás tört volna rá.

A közelgő húsvét egyik fontos jelképe a tojás, ami nálunk, az Állatkertben is fontos. Persze nálunk nem a hímes tojásoknak, vagy a csokitojásoknak van nagy jelentősége, hanem azoknak a tojásoknak, amelyekből új élet születik. A legtöbben bizonyára a madarak tojásaira gondolnak, minthogy tollas barátaink valamennyi faja tojásokkal szaporodik. De a hüllők között is szép számmal akadnak olyan fajok, amelyek tojásokat raknak, sőt mi több, léteznek tojásrakó emlősök is.

Mostanában az egyik legérdekesebb tojásokkal, tojásrakással kapcsolatos látnivalót Állatkertünkben a tigrispitonok kínálják. Bár a tigrispiton maga nem mérges, a mi állataink a Mérgesház földszintjén kaptak helyet. Egyikük néhány nappal ezelőtt egy egész halom tojást rakott, amint ez a kissé lentebb található kisfilmünkön is látható. A tojásrakás néhány pillanatáról egyik munkatársunk készítette ezeket a felvételeket, de egyébként a Mérgesház látogatói közül is többen szemtanúi voltak a tojások előbukkanásának.

Aki a tojásrakásról lemaradt volna, még mindig megnézheti, amint az állat kotlik a tojásokon. Hosszú testével többszörösen körülöleli a tojáshalmot, sőt, fentről is igyekszik befedni, és szünet nélkül melengeti őket. A hüllők életműködésével kapcsolatos hőtermelés persze messze elmarad a madarakétól, ezért a tojásokon kotló tigrispiton szabályos időközönként összerándul, hogy az izommozgással termelt hővel segítse a keltetés folyamatát. Mindez kívülről úgy néz ki, mintha az állatra szűnni nem akaró csuklás tört volna rá.

Mivel a tigrispitonok nagyjából két hónapon át kotlanak a tojásokon, a mi pitonunkat várhatóan május végéig lehet majd „csuklás", vagyis kotlás közben megfigyelni. Maguk a tojások viszont csak akkor látszanak, amikor az állat úgy érzékeli, hogy túlságosan sok hőt kaptak, és ilyenkor általában úgy helyezkedik, hogy a tojáshalom teteje szabadon van. Annyi bizonyos, hogy minden részlet jól látható, ugyanis mind az elléshez, mind a kotláshoz terráriumának olyan részét választotta az állat, amely közvetlen az állatokat a közönségtől elválasztó üvegfalnál van.

 

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.