Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-17:30 Sz-V: 9:00-18:00

nincs időjárási adat

Sörényes galamb fióka 2013. június 28.

Fiókája van a Délkelet-Ázsiában őshonos sörényes galamboknak. A jövevény még májusban kelt ki a tojásból, de a magasan lévő fészekben eddig nem nagyon lehetett látni. A szülőpár 2011-ben érkezett Csehországból, és – amint azt a fióka világra jövetele is igazolja – mostanra remekül összeszoktak egymással.

2011 tavaszán – több évtizednyi szünet után – először érkeztek sörényes galambok a Fővárosi Állat- és növénykertbe. A Csehországból érkezett pár mostanra remekül egymásra talált, nemrégiben ugyanis fiókájuk született. A jövevény májusban kelt ki a tojásból, de az első hetekben a közönség nemigen láthatott sokat belőle, hiszen maga a fészek meglehetősen magasan van. Mostanra viszont a fióka kellőképpen megnőtt ahhoz, hogy ha éppen kitekint a székekből, a látogatók is megláthassák.

A sörényes galamb (Caloenas nicobarica) Dél- és Délkelet-Ázsában őshonos faj, elterjedési területe Indiától egészen Pápua Új-Guineáig, illetve északon egészen Vietnámig tart. A szóbanforgó területeken azonban nem annyira a nagyobb, összefüggő szárazföldeket, hanem a kisebb, erdővel borított szigeteket kedveli, amelyből a Földnek ezen a vidéken igen sok akad. Nevét a nyakát fedő jellegzetes, hosszú tollakból álló „sörény" miatt kapta, de emellett figyelemre méltó a kék alapszín mellett a szárnyak tájékán többféle színben pompázó tollazata is. A galambok között viszonylag nagy termetű fajnak számít, s ha röpképtelennek nem is nevezhető, finoman szólva nem számít ügyes légi akrobatának. Erre egyébként az aránylag rövid faroktoll is utal. Táplálékát, amely főleg magokból és gyümölcsökből áll, a talajszinten közlekedve kutatja fel és fogyasztja el. Éppen azért is részesíti előnyben a kisebb szigeteket élőhelyként, mert ezeken általában kevesebb a ragadozó, amely az erdőségek altalaján keresgélő sörényes galambokra veszélyt jelentene. Természetesen nemcsak a talajszinten tartózkodik, fészkét fák vagy bokrok ágaira építi. Itt ugyanis sokkal nagyobb biztonságban van a ragadozókról.