Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Strandszezon a vízilovaknál 2015. május 5.

Május elsejével megkezdődött a strandszezon a vízilovaknál: Tücsök és Jusztina ismét használatba vehette a külső medencét. Bár a benti is a rendelkezésükre áll, de ebben a szép időben szívesebben ejtőznek az 1932-ben átadott kültéri medencében.

Állatkertünk 1893 óta foglalkozik vízilótartással, méghozzá folyamatosan, megszakítás nélkül. Vízilovaink 1912 óta az Elefántház délnyugati végének lakói, ahol egy több részre osztható belső istállótér, illetve egy kifutó áll a rendelkezésükre. Természetesen mind a belső, mind a külső férőhely nagy részét egy-egy medence foglalja el. A kinti nagy medence 1932-ben épült, a benti jelenlegi formáját 1999-ben nyerte el.

A téli időszakban természetes, hogy a vízilovak a belső férőhelyet és annak medencéjét használják, amelyet sokszor a Széchenyi Fürdő kellemesen meleg gyógyvizével töltünk fel. A tavasz eljövetelével azonban az állatok egyre több időt tölthetnek a kifutóban is. A kinti medencét azonban ilyenkor még nem szoktuk feltölteni, inkább nyitva hagyjuk az ajtót, s ha a vízilovak el akarnak merülni a vízben, a belső medencét használhatják. Ez a megoldás azért ésszerű, mert kora tavasszal, amikor még túl gyakran van rossz idő és az éjszakák is hűvösebbek a kelleténél, a kinti medence vize nagyon lehűlne.

Aki ezt nem tudja, és nem is veszi a fáradtságot a tájékozódásra, felületesen szemlélődve könnyen juthat arra a téves megállapításra, hogy a vízilovaknak nincs vizük. Hiszen elsőre csak azt látja, hogy az állatok kint vannak a kifutón, a kinti medencéjük pedig vagy teljesen száraz, vagy csak arasznyi víz áll az alján. Van, aki a téves következtetésből kiindulva még panaszt is tesz, mondván, szegény vízilovakat megfosztották a lételemüktől. Holott ha bejönne a házba, láthatná, hogy a vízzel teletöltött medence az állatok rendelkezésére áll.

A külső medence feltöltésének időpontja az időjárástól függ, de általában május elsején kerül rá sor: a budapesti strandokon is hagyományosan ekkorra töltik fel a medencéket. Így volt ez az idei évben is, amikor épp május első napján töltötték fel a gondozók a vízilovak külső medencéjét. Pontosabban szólva a medencét nem teljesen, csak háromnegyedig töltötték fel, mert az időjárás még mindig változékony egy kissé, s a belső medence is tele van még vízzel, hogy az állatok kedvük szerint eldönthessék, melyik medence vizében szeretnének megmártózni.