Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Számoljon prérikutya kölyköket! 2017. július 11.

A prérikutyák neve kissé csalóka, mert nem a kutyákkal, hanem a mókusokkal állnak rokonságban. A Pálmaház szomszédságában lakó rágcsálók rendszeresen szaporodnak, jelenleg fél tucat kölyköt láthat a közönség. Habár nem könnyű megszámlálni őket.

A társas prérikutyák (Cynomys ludovicianus) bemutatásának komoly hagyománya van Állatkertünkben. Bár az elmúlt huszonöt évben kétszer is változott lakóhelyük a kerten belül, az intézmény állandó látványosságai közé tartoznak. Megfigyelésük egyébként tanulságos is, mert ezek a valóban társas állatok szinte mindig csinálnak valamit, méghozzá általában közösen, csapatosan. A téli időszakban ugyan téli álmot alszanak felszín alatti üregrendszerükben, így olyankor nem sokat látni belőlük, késő tavasszal és nyár elején azonban szinte minden évben megörvendeztetnek minket néhány kölyökkel.

Az apróságok a tavaszi hónapokban születnek: hogy pontosan mikor, az általában attól függ, hogy mikortól fordul melegebbre az időjárás. Idén például még áprilisban is előfordult havazás, így a kölykök viszonylag későn születtek meg. A jövevények általában hathetes korukban merészkednek elő a földalatti járatrendszerből, s már két hónaposak, amikor a közönség rendszeresen láthatja őket. A mi prérikutya kölykeink esetében ez már bekövetkezett, így aki Állatkertünkben sétálva ellátogat a Pálmaház melletti kifutóhoz, a saját szemével is láthatja a kölyköket.

Azt persze nem könnyű megmondani, hogy pontosan hányan vannak. A kicsik – és a felnőttek – ugyanis ki-be járnak a járatokba, amelyek bejáratai a felszín alatt mind összeköttetésben állnak egymással. S mivel ritka, hogy egyszerre az összes állat feljöjjön a felszínre, megszámlálásuk sem olyan egyszerű. Kellő türelemmel azért meg lehet mondani a számukat, így sikerült megállapítanunk, hogy összesen hat kölyök cseperedik a prérikutyáknál. Ön mennyit látott közülük?